joi, 30 ianuarie 2014

Manualele digitale vor ajunge în şcoli cu întârziere

Manualele digitale nu vor mai ajunge in scoli la inceputul lunii septembrii 2014, asa cum au anuntat reprezentantii ministerului Educatiei la finele anului 2013. 
Reprezentantii editurilor si ai celor care digitalizeaza manuale, sunt ingrijorati ca ordinul de ministru pentru organizarea licitatiei nu a fost semnat nici pana acum, ceea ce va intarzia procesul de productie si, prin urmare, produsele digitale vor ajunge in scoli mai tarziu de 5 septembrie 2014.
"Chiar daca, sa spunem, ordinul se aproba pe 1 februarie, iar evaluarea manualelor propuse s-ar face in iunie, deci in cinci luni de la aprobare, in loc de sase cum ar trebui, verdictul ar veni in iulie... putem spune ca deja e prea tarziu. Doar daca se renunta la formatul digital am reusi sa avem la anul manuale noi in formatul printat pentru clasele I si a II-a", a declarat Claudiu Istrate, reprezentant al Uniunii Editorilor din Romania.
De asemenea, si reprezentantii companiei care digitalizeaza manuale, considera ca deja este prea tarziu pentur procesul de productie al manualelor digitale, pentru a mai ajunge in scoli in timp util pentru anul scolar 2014-2015, masura care va afecta peste 500.000 de elevi.
Cateva dintre editurile educationale au primit o adresa oficiala de la Minister, in care li s-a precizat ca sunt necesare ambele formate: fizic si digital, insa nu sunt cunoscute criteriile de selectie a editurilor care au primit cererea de oferta.
Formularile ambigue au speriat destui editori, care au refuzat sa trimita aceste preturi in conditiile in care nu exista criterii finale de evaluare a manualelor si nici datele tehnice. Cei care au raspuns au oferit preturi aliniate costurilor estimate, care nu mai sunt sub 2 lei pe exemplar (ca la licitatiile anterioare), ci in jurul sumei de 20 de lei / exemplar de manual fizic + digital, sustin reprezentantii Readforward.
Reprezentantii ministerului Educatiei au anuntat de cateva luni ca incepand din anul scolar 2014-2015, elevii din clasele I si a II-a vor invata sa scrie, sa citeasca, sa calculeze, dar si despre natura si religie din manuale digitale. Ei vor invata Religia, Matematica, Stiintele Naturii, dar si Comunicarea cu ajutorul filmuletelor, hartilor si al exercitiilor interactive.
"Manualele digitale vor cuprinde atat continutul celor tiparite, cat si exercitii interactive, jocuri educationale, animatii, filme si simulari”, a explicat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Practic, noile manuale le vor completa pe cele de la materiile obligatorii: Comunicare in limba romana/materna, Matematica si Explorarea mediului, Limba moderna si Religie, si ar trebui sa ajunga in scoli cel tarziu pe 5 septembrie 2014", potrivit documentelor publicate de Ministerul Educatiei Nationale.
In documentele publicate de MEN, se precizeaza ca manualele digitale vor fi accesate de pe platforma manuale.edu.ro, care nu este functionala momentan. Pentru aceasta se vor crea trei tipuri de utilizatori care vor putea intra pe site fiecare cu o parola: elevul, parintele si profesorul.

                                                               Ana Maria TUDOR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu