vineri, 13 decembrie 2013

În loc de editorial. Ce este Spiritul Crăciunului?

Spiritul Crăciunului este ceva ce vine din suflet și ce ține de suflet.Din păcate uităm de noi înșine, pentru că am uitat cine suntem noi cu adevărat.Câți copii marginalizați există la ora actuală în lume?! Marginalizarea se referă și la lipsa de afecțiune pe care mulți copii o resimt ca pe un gol în viața lor. Stau și mă întreb câți părinți sunt prezenți în ceea ce fac,câți părinți sunt prezenți în viața copiilor lor și cât timp le oferă acestora?
Crăciunul este o zi care să ne ajute să ne amintim că nu de lucruri avem nevoie ca să fim fericiți. În ce s-a transformat viața noastră? Ce sens au alergăturile dintr-un magazin în altul? Ce atrag acestea după sine? Numai oboseală, frustrare, plictiseală. Și toate se repetă și nimeni nu-ți spune că e timpul să te oprești ca să poți realiza că tu ești mult mai mult decât toate acestea. Sufletul omului o spune zilnic, dar noi nu suntem dispuși să-l ascultăm. Nu mai știm să stăm, să avem grijă de noi și să ne ascultăm sufletele.
Oare câți din noi știu să aprecieze corect realitatea? Ne vedem cu adevărat unii pe alții? Suntem conștienți de ceea ce noi suntem? Suntem conștienți de importanța a ceea ce reprezentăm unii pentru alții? Ne spunem sau spunem cuiva:’’Îți mulțumesc, nici nu ști ce important ești pentru mine sau ce mult însemni pentru mine!” Ce anume ne-a răcit, ce anume ne-a determinat să uităm că avem și sentimente nobile? Unde este iubirea ca valoare supremă a vieții noastre de zi cu zi?!
Acesta este spiritul Crăciunului și el se pierde dacă nu ne reînnoim iubirea. Experiențele noastre de viață nu ne învață nimic? De ce nu ne putem oferi măcar câteva clipe pe zi, în care să ne gândim că suntem mai mult decât acest trup: mâncare, băutură, bani, muncă, alergări dintr-un magazin în altul.
Unde așezăm acea parte de suflet din noi care ne reprezintă? Pe ce o vindem? Cui ne vindem tot ceea ce e mai frumos în noi? De ce nu vrem să ne trezim din somnul în care societatea consumistă ne-a plasat? Ca învățătoare îi privesc pe copiii de la clasă și mă întreb ce este în sufletele lor? Știu ei cu adevărat ce înseamnă școala și ce reprezint eu pentru ei?!
Orice părinte cred că trebuie să știe că un copil necesită multă responsabilitate. Nu e ușor să fii părinte. Nu e ușor să fii copil. Nu e ușor să fii dascăl. E complicat în a ști ce să-i oferi cu adevărat copilului tău, pentru că de cele mai multe ori nu ști ce e în căpșorul lui. I-am întrebat recent pe elevii mei de ce vin la școală și ce anume își doresc de la viață.Unii mi-au răspuns sincer, alții n-au ştiut să răspundă la întrebările mele.Privirea unuia se afla îndreaptată cu dor către părintele plecat la muncă în străinătate. Alţi doi copii şi-au ascuns căpşorul în piept şi au supinat cu tristeţe către o viaţă mai bună şi mai plină de speranţă.Cred că într-o zi fiecare din aceşti copii vor găsi ceea ceea ce caută să obţină de la viaţă.
Copilul are nevoie de prezenţa ta de părinte alături de el şi nu de daruri.A-l copleşi cu daruri nu e înţelept, pentru că în cele din urmă va sfârşi prin a aprecia valoarea vieţii în funcţie de cât de multe daruri materiale a primit şi are. Copilul trebuie să înveţe să şi dăruiască, să ştie că în viaţă toate lucrurile se fac cu măsură,că şi un lucru mic te poate face extrem de fericit şi că nu mărimea lucrului contează.
Nu le putem avea întotdeauna pe toate. De lecţii de viaţă are nevoie copilul ca să crească frumos şi viguros.Iar aceste lecţii îi pot fi date de părinţii care-i pot fi alături, printr-o poveste cu tâlc citită seara înainte de culcare, printr-un joc prin care copilul să simtă că cineva îi acordă atenţie, etc.
Dragi părinţi, copilul din voi nu s-a pierdut. El creşte prin copilul căruia ia-ţi dat viaţă. Copilul este o prezenţă vie în viaţa voastră. Amintiţi-vă că el este alături de voi cu un sens.Voi sunteţi sensul lui şi el este sensul vostru.
Fie ca Spiritul Crăciunului să vă atingă inimile şi să  trezească în voi numai gânduri bune. Să aveţi şi numai gânduri demne de voi, gânduri demne de a fi oameni.
La mulţi ani! Crăciun senin şi fericit, alături de cei dragi!

             înv. Aurica Bîlc – Şcoala Gimnazială Iadăra



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu