duminică, 15 decembrie 2013

Ce state returnează fonduri UE acordate agriculturii

Franța, Grecia și Olanda sunt statele care vor trebui să returneze Comisiei Europene cele mai mari sume cheltuite necorespunzător, în cadrul proiectelor derulate cu fonduri europene pentru agricultură.
"În cadrul procedurii de verificare și închidere a conturilor, Comisia Europeană revendică o sumă totală de 335 de milioane euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite în mod incorect de statele membre", se arată într-un comunicat al CE.
Deoarece unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar este de aproximativ 304 de milioane euro.
Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu verificarea cheltuielilor făcute în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.
Bani înapoi de la 15 state
Astfel, cele peste 300 de milioane de euro vor fi recuperate de la 15 state membre, respectiv Austria, Belgia,  Cehia, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, România și Suedia. În cazul României, se are în vedere o corecție de 0,07 pentru întârzierea plăților.
Franța ocupă primul loc în ceea ce privește cele mai mari sume de returnat CE. Aproximativ 124 de milioane de euro îi sunt cerute înapoi din “motive de puncte slabe privind ecocondiționalitatea”. 
Alte 17,7 milioane de euro trebuie returnate din cauza “punctelor slabe privind recunoașterea organizațiilor de producători de fructe și legume”.
Grecia este cea de-a doua țară clasată după sumele pe care trebuie să le restituie CE.  Din “motive de puncte slabe privind deficiențe în alocarea de drepturi la plată”, Grecia trebuie să înapoieze 78,8 milioane euro, iar pentru “puncte slabe privind ecocondiționalitatea” va trebui să returneze 22,2 milioane de euro.
O sumă de 23,3 milioane euro va trebui să returneze și Olanda, din cauza modului de funcționare a sistemului privind identificarea parcelelor, controalele la fața locului și calcularea plăților și a sancțiunilor.
Există și o țară căreia i se va restitui o sumă oprită injust ca urmare a unei decizii a Comisiei Europene. Aceasta este Portugalia căreia i se va rambursa suma de 0,5 milioane euro.


                                                                                    C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu