sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Academicienii cer salvarea casei compozitorului român George Enescu

În comuna Mihăileni din Botoșani este casa în care a copilărit George Enescu. Construită de străbunicii săi, acum a ajuns o dărăpănătură. Aici a luat primele lecții de pian, iar mai târziu a compus „Simfonia concertată pentru violoncel și orchestră op. 8”.
În Suplimentul de Cultură, Victor Eskenasy prezintă o scrisoare deschisă către Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care a fost trimisă de la Universitatea germană Carl von Ossietzky din Oldenburg. Potrivit lui Eskenasy, scrisoarea este semnată de „un grup de muzicologi și compozitori cu pondere pe plan internațional, dedicați atât creației românești și, în particular, celei enesciene”.
Aceștia s-au întâlnit la Simpozionul Internațional de muzică românească „Zwischen Zeiten”, organizat la Universitatea Carl von Ossietzky.
Prin această scrisoare, oamenii de cultură îi atrag atenția ministrului Culturii cu privire la situația „dezastruoasă și rușionoasă a Casei Memoriale George Enescu din Mihăileni” și îi cer să o treacă pe lista monumentelor istorice, mai prezintă Victor Eskenasy în paginile Suplimentului de Cultură.
Pe artsjournal.com, omul de cultură Norman Lebrecht semnează un articol în care prezintă această situație și spune că „academicienii germani acuză neglijența autorităților române față de casa marelui compozitor român ca  George Enescu”.Academicienii cer salvarea casei compozitorului   româ George Enescu
Pe rețeaua de socializare Facebook există pagina „Save Enescu's House in Mihăileni, Romania”, creată special pentru salvarea casei memoriale.
Dacă vi s-a părut interesant acest articol, alăturaţi-vă, cu un simplu „Like”, comunităţii noastre de cititori și de pe pagina de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu