sâmbătă, 26 octombrie 2013

Zece trucuri pentru a te menţine treaz când eşti obosit

Atunci când pierdem o noapte întreagă sau când reuşim să prindem doar câteva ore de somn pare imposibil să ducem la bun sâfârşit sarcinile care ne aşteaptă la locul de muncă. Chiar dacă este posbil să nu funcţionăm tot timpul la randament maxim, există câteva trucuri care ne pota ajuta să ne menţinem concentrarea.
Redactorii site-ului american wonderhowto.com, au adunat mai multe sfaturi utile în astfel de situaţii, dintre care vi le prezentăm astăzi pe 10 cele mai eficiente:
1. Sărţi peste micul dejun, nu consunaţi mâncăruri grele la prânz şi evitaţi alimentele care conţin amidon. Pentru a digera alimentele pe care noi le consumăm organismul are nevoie de energie. Cu cât acestea se digeră mai greu, cu atât necesarul de energie este mai mare. Dacă am dormit puţin, o masă grea ne poate consuma fărâma de energie pe care noi ne bazam pentru a trece cu bine de ziua respectivă, iar organismul va cere somn pentru a-şi reîncărca bateriile. Pentru a nu ne înfometa totuşi, nutriţioniştii recomandă să ne bazăm fructe, legume şi pe alte alimentele bogate în proteine (ouă, migdale, etc).
2. Consumaţi băuturi care conţin cafeină, dacă simţiţi nevoia, însă nu excesiv şi nu tot dintr-o dată. Încercaţi să le consumaţi gradual, pe parcursul zilei.
3. Beţi multă apă. Deshidratarea cauzează oboseală, iar drumurile frecvente la toaletă vă ajută să vă menţineţi treaz.
4. Feceţi mişcare la fiecare 30-60 de minute. Plimbaţi-vă, faceţi exerciţii fizice simple (flotări, sărituri).
5. Expuneţi-vă la cât mai multă lumină, în special lumină naturală.
6. Ascultaţi muzică antrenantă.
7. Din când în când, spălaţi-vă pe mâini şi pe faţă cu apă rece.
8. Stimulaţi-vă simţurile, cu ajutorul unor uleiuri esenţiale precum cel de mentă.
9. Încercaţi presopunctura pentru a vă stimula creierul. Masaţi-vă podul palmei între degetul mare şi cel arătător sau picioarele, în spatele genunchilor, aproximativ patru degete mai jos de genunchi.
10. Încercaţi, într-o pauză, respiraţia utilizată în exerciţiile yoga. Respiraţi doar pe nas şi încordaţi abdomenul cât puteţi de tare la fiecare inspiraţie. Încercaţi să faceţi asta cât mai repede.


                                                                       Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu