sâmbătă, 26 octombrie 2013

Brâncuşi, Brauner şi Luchian, printre primii cinci pictori români, în TOP 100 al Revistei Capital

Constantin Brancusi, Victor Brauner, Reuven Isaac Rubin (Zelicovici), Vilmos Aba Novak si Stefan Luchian figureaza pe primele cinci pozitii ale TOP 100 cei mai valorosi pictori romani ale caror lucrari au fost tranzactionate in 2013. Top 100 se bazeaza pe valorile de tranzactionare ale lucrarilor realizate de artistii romani, pe baza indexurilor de arta interne si internationale.
Aflat la a doua editie, albumul de colectie "Top 100 cei mai valorosi pictori romani", realizat de revista Capital, avand consultant de specialitate echipa de la Artmark, a fost lansat, joi seara, la Palatul Cesianu-Racovita. "Este o incercare de a pune in legatura piata de arta din Romania cu aceea din strainatate", a spus fostul premier Adrian Nastase, cunoscut in lumea artei ca un avizat colectionar si un creator de institutii muzeale, prezent la eveniment.
El a afirmat ca, in acest mod putem sa incepem sa aducem in tara un registru al picturii universale in care ne regasim si sa intelegem ca o adevarata cota a artistului este data de modul in care el este receptionat in strainatate. Nastase l-a amintit pe pictorul Jacques Herold (Blumer) (n.r. locul 13 in TOP 100), declarand pentru Agerpres ca fiul acestuia, care traieste la Paris, ar dori sa infiinteze un Muzeu Herold in tara si sa doneze o parte din lucrarile tatalui sau.
"Sunt multe lucruri pe care am putea sa le facem, pentru ca, intr-o anumita perioada, cu prea mare larghete am risipit in lume talent, creativitate, am ajutat la crearea unor curente literare importante, dar acum trebuie sa stim sa-i aducem pe unii dintre ei in muzeele romanesti, sau, in orice caz, sa intelegem care este valoarea lor si sa-i primim in aceasta familie mai larga a artistilor romani", a declarat Adrian Nastase.
El a remarcat initiativa Artmark si a revistei Capital, ca si valoarea educationala a albumului, rezultat al unei cercetari extreme, care incearca sa stabileasca o ierarhie, uneori surprinzatoare, pe baza cotatiilor externe. Alexandru Baldea, managing partner Artmark, a spus ca artistii romani care se vand bine pe pietele din strainatate nu coincid cu aceia cotati pe piata romaneasca de arta.
Potrivit acestuia, fata de anul trecut, in 2013 sunt foarte multi artisti tineri care au intrat in top si foarte multi artisti romani consacrati vanduti indeosebi pe pietele din afara, in timp ce pe piata romaneasca nu exista. 60% din pictorii aflati in top sunt altii decat cei de anul trecut, a adaugat Baldea. El a aratat ca, daca in 2013 pe piata romaneasca de arta Stefan Luchian a depasit pragul de 300.000 de euro (n.r. cu lucrarea "Doua fete", tranzactionata la licitatia nr. 106, Goldart, Bucuresti, aprilie 2013), in urmatorii cinci ani va fi depasit si pragul de 500.000 de euro.
Albumul "Top 100 cei mai valorosi pictori romani" contine si un supliment cu cele mai indragite pictorite si sculptorite, cei mai valorosi artisti contemporani si artisti consacrati in Republica Moldova. Agerpres


                                                                     Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu