miercuri, 26 iunie 2013

INFORMARE DE PRESA ADR Nord-Vest Cluj Napoca

Comunicat de presa

Evenimentul "Energii regenerabile – mit sau realitate" a reunit astăzi, la Cluj-Napoca, peste 40 de participanţi, reprezentanţi ai unor firme şi instituţii din domeniul energiilor regenerabile.

Evenimentul a fost organizat de către ADR Nord-Vest în parteneriat cu Institutul INCDO-INOE2000, filiala ICIA Cluj-Napoca şi clusterul TREC – primul cluster în domeniul energiilor regenerabile din Transilvania de Nord.


Scopul evenimentului a fost de a iniţia dezbateri pe tema sustenabilităţii producţiei de energie din surse regenerabile, de a prezenta modalităţi inovative de cooperare între firme şi autorităţi publice în domeniul eficienţei energetice şi identificarea proiectelor de interes comun. De asemenea evenimentul a fost marcat de prezentări susţinute de invitaţi speciali aparţinând unor entităţi de profil, precum Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Clusterul de Energii Sustenabile ROSENC de la Timişoara şi Clusterul Green Energy din Sfântu Gheorghe.

În cadrul prezentărilor s-au atins o serie de subiecte sensibile precum posibilităţile de finanţare a investiţiilor în producţia de energie din resurse regenerabile, noile scheme de ajutor pentru producţia de energie verde precum şi dificultăţile în ceea ce priveşte colaborarea dintre mediul de afaceri, cel academic şi instituţiile publice. În urma discuţiilor s-au oferit o serie de clarificări în ceea ce privesc noile prevederi legislative referitoare la ajutorul acordat producătorilor de energie, noile posibilităţi oferite de mecanismul de compensare „feed-in tarrif” şi posibilele efecte pe care această abordare o va avea asupra investiţiilor în sistemul energetic în perioada următoare, precum şi asupra preţului energiei electrice. De asemenea, s-au prezentat o serie de oportunităţi în ceea ce privesc posibilităţile de valorificare a rezultatelor cercetării, precum şi posibile mecanisme de colaborare între firme şi autorităţi publice, în vederea reducerii consumului de energie, cu finanţare din surse proprii sau credite pe termen lung din partea instituţiilor financiare transnaţionale.

Principala concluzie a evenimentului a fost că, deşi proporţia energiei din resurse regenerabile este în continuă creştere, în lumina reducerii ajutorului de stat acordat în acest sens, a creşterii preţului energiei şi posibilităţilor financiare limitate ale consumatorilor, în viitor principalul obiectiv va trebui să fie reducerea consumului şi eficienţa energetică, având astfel posibilitatea creşterii competitivităţii produselor autohtone şi creşterea exportului energiei electrice.

ADR Nord-Vest susţine în continuare clusterul TREC prin proiectele proprii dezvoltate, prin identificarea surselor de finanţare şi prin serviciile oferite prin reţeaua Enterprise Europe Network, fiind coordonator al consorţiului BISNet Transylvania şi în care Institutul INCDO-INOE2000, filiala ICIA Cluj-Napoca este partener.

Prin aceste servicii, ADR Nord-Vest îşi propune analiza nevoilor companiilor şi eficientizarea proceselor în vederea creşterii potenţialului de internaţionalizare precum şi a valorii adăugate a produselor şi serviciilor prin audituri de inovare, audituri tehnologice şi audituri de mediu.

De asemenea, în cadrul unor noi proiecte depuse, ADR Nord-Vest va putea oferi în viitor servicii de benchmarking al clusterelor, sprijinind clusterul TREC în atingerea nivelului Bronz la nivel European. 

Sub-proiectul TREC are ca scop transferul de bune practici în domeniul constituirii de structuri asociative de tip cluster şi asigură un flux de informaţii din domeniul energiilor regenerabile, prin angrenarea unor organizaţii interesate din regiunile partenere ale celor 3 ţări implicate: România, Grecia şi, respectiv, Germania. 
 
S-a urmărit astfel întărirea colaborării dintre IMM-uri, universităţi, institute de cercetare, autorităţi locale şi alte instituţii care oferă servicii conexe în domeniul energiei regenerabile, în vederea obţinerii de beneficii comune economice, sociale şi de dezvoltare regională.
 
Sub-proiectul TREC - Cluster Transnaţional în Domeniul Energiei Regenerabile este
finanţat în cadrul mini-programului SMART+  din Programul European de Cooperare Teritorială INTERREG IVC, coordonat la nivel regional de către Consiliul Judeţean Cluj. 
 
Török Gergely
Manager Proiect, ADR Nord-Vest
 e-mail: torok.gergely@nord-vest.ro

 tel +40-264-431550, fax +40-264-439222

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu