luni, 27 mai 2013

Nord Literar la "Racoviţă"

Cu scopul declarat de a ajunge mai aproape de preocupările adolescenţilor, la Liceul Teoretic "Emil Racoviţă " din Baia Mare (dir. prof. Mariana Pop) au fost invitaţi vineri cîţiva dintre membrii colectivului de redacţie al revistei "Nord Literar": Săluc Horvat, director executiv, şi Augustin Cozmuţa, secretar general de redacţie, ambii fiind şi cunoscuţi eseişti, critici şi istorici literari.
În prezenţa a peste patruzeci de elevi, cei doi reprezentanţi ai revistei au susţinut un dialog interactiv cu liceenii, moderat de prof. Sever Râciu, gazda întîlnirii. Desigur, subiectul central al discuţiei a fost aniversarea publicaţiei-fanion a vieţii culturale maramureşene (peste numai cîteva zile, revista împlineşte zece ani de la apariţie). În cadrul întrevederii, elevii au aflat cum s-a născut acest proiect, care, prin diversitatea tematică şi rezistenţa în timp, a devenit prima şi, deocamdată, singura gazetă de acest profil din judeţ. De asemenea, a fost marcată şi încercarea de depăşire a provincialismului cultural şi dorinţa de a integra valorile spirituale locale în circuitul naţional, demers realizat - după cum subliniau cei doi invitaţi - în dublu sens: atît prin "exportul" valorilor autohtone spre zona naţională, cît şi prin participarea unor reprezentativi oameni de cultură români la manifestări locale. Cei doi realizatori ai revistei au arătat apoi că paginile acesteia sînt deschise tuturor oamenilor de condei, indiferent de vîrstă sau domeniu de activitate, principalul criteriu de selecţie pentru apariţia în paginile publicaţiei fiind valoarea, calitatea creaţiei. Încurajaţi de acest îndemn, elevii le-au prezentat oaspeţilor două reviste şcolare "ADN" cu care au obţinut locul I la concursul de reviste şcolare şi "Flammes", o interesantă apariţie bilingvă  franco-engleză, unică în felul ei printre gazetele elevilor.

                                                        prof. Sever Râciu

Un comentariu:

  1. Fara prea multa legatura cu articolul,
    Imi amintesc de acest nume, Raciu Sever. Ce coincidenta, dansul a fost profesor cu mult timp inainte la un liceu din Techirghiol care acum se numeste ghici cum....
    ...Emil Racovita
    Un om si un profesor deosebit.
    Mi-e dor de acele timpuri,

    Respect domnule Profesor
    Mihai Mitrea

    RăspundețiȘtergere