miercuri, 29 mai 2013

Din “CARTEA DE ONOARE”/ Muzeul Satului din Oarţa de Sus

 “Mă bucur să retrăiesc amintiri de neuitat din copilărie în timp ce păşesc prin acest muzeu. Am mare respect şi apreciere pentru cei care au avut ideea acestui muzeu şi cei care am muncit la realizarea lui"
O9.07.2012  Ionică Zaharie, fiu al satului

         “Trăim clipe de mare înălţare sufletească privind la obiectele care făceau parte din viaţa înaintaşilor noştri. Felicitări celor care au făcut posibil acest popas în istoria localităţii Oarţa de Sus”
            Fam. Mureşan Magdalena (Dumitru)

         “Pace”
                                         Pimen

         “Multă admiraţie şi mult respect pentru oamenii, care cu atâta dragoste pentru originile lor, au realizat acest proiect. Suntem mândri că ne putem întoarce în satul moşilor şi strămoşilor noştri şi ne sunt puse la dispoziţie obiecte şi poveşti de pe vremea lor, care ne înduioşează”
         Mulţumiri pentru bucuria pe care ne-aţi făcut-o.
                              Bianca Tămăşan şi Cristian Man

         “Cu stimă şi respect pentru cei care s-au îngrijit şi au adunat aceste “ comori”. Vă mulţumim pentru omeniE. Să ne revedem cu bine”
                    Roman Sanda şi Janeta Ciocan
                    Muzeul de Etnografie,  Baia Mare

         “Felicitări codreanului professor Traian Rus pentru această lăudabilă şi necesară iniţiativă întru păstrarea valorilor şi rădăcinilor româneşti. Nădăjduim într-o fructuoasă colaborare cu spaţiul muzeografic al satului Chelinţa, precum şi cu departamentul cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
                                      29. 08. 2012
                 Preot consilier Emilian Marinescu

         “Am rămas impresionată de tot ce aţi făcut aici la Oarţa, de înfiinţarea muzeului, de frumuseţea şi varietatea obiectelor. Felicitări sătenilor, dar mai ales felicitări prof. Traian Rus pentru iniţiativă.
                Anamaria Iuga, 23 septembrie 2012

         “Frumoasă lume demult,
         Bun-o fost, iute-o trecut”
               Prof. Viorel Rogoz

         “Felicitări celor care au avut iniţiativa, precum şi celor care o susţin”
                  Av. Paşcalău Diana

         “Mulţimim pentru că ţineţi tradiţiile în viaţă !”
                 Chirilă Alexandru, Roman Vlad

         “Frumos, plăcut, util pentru viitor”
                                      21. 10. 2012 ss. Indescifr.

         “Am fost aleasă de Dumnezeu să vin într-un loc binecuvântat, să cunosc pe adevăraţii fii ai pământului, să nu uit cum trebuie să-mi iubesc rădăcinile, aşa cum faceţi toţi cei care păstraţi comorile dumneavoastră străbune”
               11.11.2012, Viorica Găinariu Tazlău, Baia M.

         “Laudă celor care s-au străduit să adune crâmpeie din copilăria şi tinereţea locuitorilor acestor ţinuturi. Felicitări prof. Traian Rus”.
                                      ss.indescifr.
         “Azi, 11. 11.2012, datorită muncii depuse de domnul profesor Traian Rus, am ajuns în universal copilăriei mele, am ajuns să revăd blidele cu pene de pe pereţi şi ştergurile care împodobeau camerele de locuit, dar cel mai mult m-a impresionat un papuc împletit din papură , pe care îl purtau soldaţii în vremuri de război, pe timpul celor mai năpraznice geruri, peste încălţămintea din dotarea uniformei. Consider că este străbunicul pâslarilor de altădată. Mă înclin în faţa muncii depuse de Traian Rus împreună cu membri Asociaţiei Culturale şi Istorice Bodava.
                            Ioan Meteş Morar-Chelinţanu

         “Semănată de Dumnezeu pe Pământ, aici sub geana Codrului, localitatea Oarţa de Sus reprezintă un reper al devenirii istorice a locuitorilor  acestor meleaguri. Am păşit pe aceste meleaguri în urmă cu 55 de ani şi revin acum cu sufletul încărcat de emoţie şi de bucurie.
         Dumnezeu a rânduit să încolţească pe malul Someşului, la Chelinţa, un mugur care a prins rădăcini fructuoase pe aceste meleaguri, devenind în timp un Mecena al locului pe care l-a sfinţit cu munca, talentul şi dăruirea lui…….
         Traiane!, Sănătate, bucurii şi viaţă frumoasă, încununată de noi succese în domeniu, îţi urează un copil de ţăran.
                        11.11 2012, Viorel Pop


         „Sunt foarte surprins de cele văzute în frumosul muzeu al satului Oarţa de Sus şi în acelaşi timp plăcut impresionat. Intrând în camerele muzeului, deodată mi-a revenit în minte toată copilăria mea petrecută în Someş Uileac. Îi felicit pentru această realizare pe dl. prof. Traian Rus şi pe ing. Alexandru Tămăşan. Prin realizarea acestui muzeu domniilor lor şi-au făcut singuri statuile în fata sătenilor şi a vizitatorilor. Ar fi bine ca exemplul domniilor lor să fie luat şi de alte sate.
        Cu stimă şi respect, col.(r) Traian Corneanu, 11 nov.2012
         „Sunt foarte emoţionat să vin în Zona Codrului, cu oameni deosebiţi, unde mi-am petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă, după ce am terminat facultatea la Cluj. Am lucrat şi am locuit la Ariniş între anii 1987-1997 unde am lucrat la S.M.A. Ariniş.
         Vă iubesc şi vă stimez codreni !
                Ing.Loghin Mateaş, de loc. din Chelinţa

         „O viaţă de om închinată copiilor pentru ai învăţa, o viaţă de om închinată acestor minunate locuri codreneşti, acesta este omul minunat Traian Rus. Mă închin în faţa acestor minunate lucruri făcute de codreni.
                     15 nov.2012, ing. Alexandru Cosma

         „Am descoperit aici o adevărată minune a artei tradiţionale din Ţara Codrului. Mă înclin în faţa celor care s-au sacrificat pentru  a da viaţă unui astfel de proiect lăudabil. Aici vizitatorul se poate întoarce cu sute de ani în urmă pentru a se familiariza cu tradiţii şi un mod de viaţă autentic al înaintaşilor. Este îmbucurător că există oameni de suflet care fac lobby pentru istoria şi tradiţia neamului.
           Cu preţuire, prof. Alina Talpoş, Glasul MM
.
         „Am (re)descoperit în Ţara Codrului o lume magică a comunităţii tradiţionale, când oamenii ştiau să se bucure de viaţă, de obiceiuri, de manifestările folclorice. Datorită d-lui prof. Traian Rus şi a persoanelor din preajma sa, care se implică trup şi suflet, o lume ce părea uitată în negura timpului prinde contur, renaşte. Prezentul capătă consistenţă, amploare, apelând la trecut.
         Dl. prof. Traian Rus şi-a dedicat viaţa studiind trecutul comunităţii sale sub diverse aspecte. Prin astfel de iniţiative măreţe, prezentul nu s-a desprins de trecut, iar fenomenul cultural tradiţional va fi reactualizat, revalorificat. Prin acest muzeu codrenii contribuie la recuperarea identităţii ethosului autohton.

      28.12 2012, Cu respect, lector univ. dr. Delia Răchişan

         „Elevii clasele I-IV de la şcolile din Bicaz şi Oarţa de Sus au fost impresionaţi de poveştile  obiectelor vechi spuse de dl. prof. Traian Rus. Am aflat denumirea unor obiecte vechi, care astăzi nu sunt în gospodăriile oamenilor şi utilitatea lor. Am descoperit o lume veche, necunoscută în care au trăit strămoşii noştri. Lăudăm şi apreciem munca profesorului Rus, iniţiatorul înfiinţării acestui muzeu codrenesc.
     Cu preţuire şi respect, învăţătoarele Crişan Lia, Iloc Florica, Pantea Otilia, Roşca Florica, Gherman  Lavinia, Tarba Zenovia, 1 aprilie 2013.

         „Elevii clasei a VIII-a de la şcoala Asuaju de Sus au fost impresionaţi de obiectele vechi expuse în muzeu şi prezentate de dl. prof. Traian Rus. Elevii au aflat denumirea unor obiecte vechi care azi nu mai sunt în gospodăriile oamenilor din partea locului.
         Prin vizita la muzeul satului din Oarţa de Sus au descoperit o lume veche, uitată, în care au trăit strămoşii lor. Lăudăm şi apreciem munca prof. Rus. Cu preţuire şi respect din partea profesorilor şi elevilor,
         Prof. Boitor Victor, prof. Domuţa Emil, prof. Boitor Claudiu.

         „Am revenit în Sfânta Ţară a Codrului, la muzeul satului înfiinţat de marele om, prof. scriitor, Traian Rus. Aici, amiezile sunt aprinse încă din zorii dimineţilor de mai, când coboară din cer îngerii sfinţi, alungând timpul neputinţei şi înălţând ziduri protectoare, ca viclenia din oameni să nu ne umbrească trăirile. Iată vrednicia viselor semeţite din înţelepciunea Dumnezeirii. Acum, pe fruntea vremii stă scris cuvântul „IUBIRE”.
         Gândurile noastre, în fiecare clipă vor ţese nemurirea. Pe drumul născător de lumină, doar neodihna celui smerit va trece la punctul secundei, căci peste toate se sting azururile rebele. Dar, „veşnicia s-a născut la sat”- cum scria marele Lucian Blaga. În potirele sufletului meu adun veşnicia luminată de iubire pentru Tine, minunatul meu prieten, profesor şi scriitor, Traian Rus şi pentru toţi ai tăi dragi, care te susţin în ale tale demersuri, pentru toţi oamenii din Ţara Codrului”
        Cu mult drag şi preţuire pentru totdeauna,
        Dumitru Fânăţeanu, scriitor, 11 mai 2013.

         „Orţenii şi domnul profesor Traian Rus ne-au dat azi o lecţie de românism ! Muzeul satului înfiinţat aici va fi o lecţie de istorie pentru fiecare dintre urmaşii noştri.
         Felicitările mele sincere,
         Prof. Gelu Dragoş, 11 mai 2013.

         Dumnezeu să vă dea multă putere de muncă, în continuare, pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor populare româneşti.
         Cu stimă şi respect,
    Prof. de religie, Sorina Mihaela  Botiş

         „Felicitări d-lui prof. TRAIAN RUS şi celor care au fost alături de domnia sa în reabilitarea acestui Muzeu al Ţării Codrului, oglindă a unei lumi apuse, dar care îşi trimite spre noi însemnele ei. Toată consideraţia noastră pentru strădania de a conserva şi perpetua obiecte, datini, tradiţii ale neamului românesc.
         Cu stimă,
         Fam Dan şi Maria Cordea, Cehu Silvaniei.

         În anul Inalţiîmpăraţilor Constantin şi Elena, 2013, onoarea de a participa la această manifestare a comunei Oarţa de Sus, alături de  Preasfiinţia Sa, Mitropolitul Andrei Andreicuţ, mă consider onorat, iar judeţul Maramureş  binecuvântat.
         11.05.2013, Prefect, ing. Anton Rohian


        


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu