duminică, 24 martie 2013

Rezoluţie BPT al PNL Maramureş referitor la iniţierea procesului de regionalizare-descentralizare din România


În şedinta Biroului  Politic Teritorial al PNL Maramures, au fost reluate discutiile privind regionalizarea. In esenta, luarile de cuvant ale membrilor BPT s-au referit la urmatoarele aspecte:
- Noua organizare administrativ-teritoriala a Romaniei-tema principala a Programului de Guvernare a U.S.L- preocupa indeaproape liberalii din judetul Maramures, care se angajeaza sa intreprinda actiuni concrete pentru ca interesele maramuresenilor sa fie validate intocmai, astfel incat sa nu se piarda, nici ca nume si nici ca importanta, una din zonele cu traditie seculara romaneasca -Maramuresul.
-  Maramuresul ca pastrator de traditie a  intrat in constiinta neamului nostru, iar economic a reprezentat de sute de ani, locul unde mineritul a generat, sa amintim numai aurul, pe langa alte metale neferoase, bogatia de care au beneficiat toti locuitorii Romaniei.
-  Comunismul a construit un sistem economic stramb pentru Maramures. Odata cu desfintarea mineritului,  s-a prabusit un intreg edificiu industrial, aducand mii de oameni in pragul deznadejdii.
-  Constructia  comunista stramba se vede si in faptul ca intregul Maramures este izolat rutier, cale ferata, de restul tarii. Aceasta nedreptate nu a fost reparata nici in ultimii ani, astfel, marile proiecte de infrastructura initiate de autoritatiile locale nu si-au gasit solutionare.
- Liberalii maramureseni sesiseaza ca desfintarea judetului Maramures, pe langa  o mare nedreptate istorica, ar conduce si la ingrosarea numarului somerilor.
- Statisticiile arata ca salariile maramuresenilor sunt cele mai mici din Romania. Pauperitatea existenta s-ar amplifica. Lipsa de dezvoltare economica, care se resimnte concret si in prezent, ar fi amplificata de pierderea interesului investitional si in final reducerea semnificativa a valorii bunurilor agonisite cu atata truda de maramureseni.
-  Maramuresul trebuie sa ramana pe harta Romaniei. Orice mutare  a capitalei judetului din Baia Mare,  ar reprezenta un puternic dezechilibru de accesare a institutiilor publice, prelungirea deplasarii cetatenilor  cu zeci sau sute de km este inacceptabila.
- Acum toti cetatenii Romaniei trebuie sa se solidarizeze cu maramuresenii, asa cum maramuresenii, au fost  solidari cu toti cetatenii tarii.
Tinand cont de faptul ca România trebuie să rezolve un important decalaj pe care îl are faţă de Europa, pentru a aduce serviciile publice şi deciziile mai aproape de cetăţeni şi pentru a folosi mai judicios resursele existente, precum si initierea punerii in aplicare a Programului de Guvernare 2013-2016 privitor la capitolul „Dezvoltare şi administraţie” o importanţă deosebită avand demararea procesului de regionalizare şi continuarea procesului de descentralizare administrativă şi financiară;
Avand in vedere memorandumul privind “Adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare în România” emis de Guvernul Romaniei;
Biroul Politic Teritorial al Filialei PNL Maramureş, adopta în unanimitate prezenta Rezoluţie:
Analizand Principiile procesului de regionalizare-descentralizare, obiectivele strategice si constituirea Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) enuntate in cadrul memorandumului Guvernului Romaniei privind “Adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare în România”, BPT al PNL Maramures, prin vot unanim,  sustine ideea conform careia una dintre viitoarele regiuni astfel definite in urma procesului de reforma administrativa sa fie “REGIUNEA MARAMUREŞ”, idee sustinuta de urmatoarele argumente:
-    Maramuresul reprezinta una din zonele cu traditie seculara romaneasca, definita ca atare in toate tipurile de administratie, din Evul Mediu pana in modernitate si contemporaneitate. Maramuresul ramane si astazi un rezervor viu de cultura traditionala, fapt ce a  intrat adanc in constiinta colectiva a romanilor;
-    Regiunea Maramures corespunde criteriului teritorialitatii bazat pe constiinta comuna de apartenenta colectiva similar celor apartinatoare regiunilor Banat, Crisana, Bucovina, Oltenia, etc;
-    Regiunea Maramures (in formula jud. Maramures plus jud. Satu Mare) corespunde criteriului administrativ-demografic conform caruia in Uniunea Europeana se recunoaste nivelul NUTS II la dimensiunea unei populatii cuprinse intre 800 000 si 3 000 000 locuitori.
-    Regiunea Maramures cuprinde zone geografice diversificate, cu resurse ale solului si subsolului bogate, resurse hidrografice si forestiere insemnate, avand toate conditiile in pune in valoare potentialul de exploatare a resurselor naturale.
-    Regiunea Maramures, prin orasul Baia Mare contine unul dintre orasele considerate de catre specialisti « pol de crestere economica » dintre cele 12 recunoscute ca atare;
-    Regiunea Maramures dispune de o asezare geografica in apropierea unor coridoare de transport europene (autostrada M3 din Ungaria) precum si de preconizata constructie a Autostrazii Transilvania din Romania, dispune de 2 aeroporturi ce pot oaricand sa asigure transportul aerian de persoane si marfuri;
-    Regiunea Maramures dispune de un potential turistic insemnat (turism cultural, sportiv, de agrement, balnear, agroturism) fapt ce poate avea o contributie insemnata in viitor la raportul PIB/locuitor.
Avand in vedere aceste argumente enuntate sumar, precum si faptul ca liberalii maramureseni isi manifesta temerile legate de argumentele negative conform carora, prin alipirea judetului Maramures, impreuna cu alte judete la o regiune mult mai mare, Maramuresul ar deveni marginal, lipsit de atractivitate investitionala, prin reducerea semnificativa a valorii capitalului si a bunurilor, cresterea numarului de someri, cresterea migratiei populatiei, pauperizarea locuitorilor din localitatile cu accesabilitate redusa, consideram ca, orice mutare a capitalei judetului Maramures din Baia Mare ar reprezenta generarea unor puternice dezechilibre legate de locuire, accesibilitate pe piata muncii, dezvoltare.
Maramureşul trebuie sa ramana pe harta României ca regiune distincta. Consideram firesc faptul ca toti cetatenii Romaniei trebuie sa se solidarizeze cu maramuresenii, asa cum maramuresenii, au fost solidari cu toti cetatenii tarii.
BPT al PNL Maramures, lanseaza invitatia presedintelui comisiei PNL privind regionalizarea, Klaus Iohannis, ca impreuna cu ceilalti membri ai comisiei sa vina la Baia Mare si sa participe la o dezbatere privind proiectul ”Regiunea Maramures”
Prin prezenta rezolutie, chemam toti factorii decizionali, alesii locali, parlamentarii, societatea civila si populatia sa se solidarizeze in jurul acestei idei, pentru noi si viitorul copiilor nostri.

                                                   Av. Radu Ştef
                                       Preşedintele PNL Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu