sâmbătă, 23 martie 2013

Pictorul băimărean Traian Hrişcă a încetat din viaţă

Artistul plastic băimărean Traian Hrişcă a decedat ieri, 22 martie, la vârsta de 84 ani. Considerat un reprezentant de seamă al Centrului Artistic Baia Mare, maestrul a fost distins de-a lungul carierei cu numeroase premii iar tablourile Domniei Sale se găsesc în colecţii particulare în toată lumea.
     Traian Hrişcă s-a născut la 4 februarie 1929 în Baia Mare. A absolvit Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucureşti - secţia pictură. S-a reîntors în oraşul de pe Săsar, unde şi-a desfăşurat activitatea artistică neîntrerupt.
    A participat şi a expus frecvent la saloanele judeţene de pictură, la expoziţiile colective şi de grup ale UAP – filiala Baia Mare, precum şi la Saloanele Naţionale la Bucureşti, Cluj Napoca, Bacău, Oradea, Sibiu, Tulcea, Constanţa etc. Artistul băimărean a expus şi peste hotare, lucrările sale putând fi văzute pe simezele din: Praga, Ivano Frankovsk, Gyula, Szolnok, Nyiregyhaza, Berlin, Utrecht, Paris, etc.
Din 1962, a fost membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, organizaţie pe care a şi condus-o pentru un mandat de patru ani. A fost membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici - Paris şi al Secţiei Externe a Academiei Maghiare de Ştiinţe, zona Szabolcs – Szatmar – Bereg din Ungaria.
     Înmormântarea va avea loc duminică, 24 martie, la ora 13:00, în cimitirul Dealul Florilor.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

                                                                                      G.D.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu