joi, 21 februarie 2013

Top 10. Mutări spectaculoase în politica românească


Primarul sibian Klaus Johannis se va înscrie în PNL, o mutare-surpriză care va fi urmată cu siguranţă de multe calcule şi strategii în politica românească. Însă vestea nu a fost deloc un şoc, deoarece precedente de acest fel sunt destule, degetele de la o mână nu ajung pentru a le contoriza.
În istoria politicii post-decembriste au fost mai multe schimbări la vârful partidelor. Iată care au fost cele mai marcante mutări ale liderilor politici făcute începând cu 1990:  
Ion Iliescu. Imediat după Revoluția din 1989 s-a format Frontul Salvării Naționale (FSN). În august 1992, la Convenția Națională a FSN, Petre Roman câștigă confruntarea cu Ion Iliescu și se decide ca platforma sa să devină crezul politic al FSN. Imediat, Ion Iliescu și adepții săi părăsec FSN și înființează FDSN, care ulterior se va transforma în PDSR.
Radu Vasile. A devenit membru al Partidului Național Țărănesc. Până în 1998 a fost vicepreședinte al Senatului susținut de acest partid, iar între 1998 și 1999 a fost primul ministru al României. Din cauza unor disensiuni cu mai mulți membri din conducerea partidului a fost anunțată plecarea sa din PNȚCD. În 2.000, este votat senator pe listele Partidului Democrat.   
Adrian Severin. Între anii 1992 și 1996 a fost liderul grupului parlamentar al Partidului Democrat în Camera Deputaților, iar până în 1998 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al partidului. De asemenea, în perioada 1996 – 1997 a fost ministru al Afacerilor Externe și vicepremier în guvernul condus de Victor Ciorbea. În anul 2000, a anunțat că părăsește Partidul Democrat și intră în PSD.
Theodor Stolojan - foto. La congresul PNL din august 2002 a fost ales noul președinte. În 2003, partidul său s-a aliat cu Partidul Democrat condus de Traian Băsescu. În 2006, din cauza unor disensiuni cu președintele PNL de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu Valeriu Stoica, Radu F. Alexandru, Mona Muscă, Cristian Boureanu și Raluca Turcan s-a despărţit de liberali și formează PLD, partid care în 2007 a fuzionat cu PD și a rezultat PDL-ul de astăzi.
Gheorghe Ștefan. În 2007, primarul din Piatra Neamț a fost suspendat din partid de conducerea PNL după ce a avut mai multe confruntări cu președintele Călin Popescu Tăriceanu. La scurt timp hotărăște să părăsească definitiv partidul și se înscrie în Partidul Democrat Liberal.
Gabriel Oprea. În 2009, în perioada în care era ministru la Interne, liderii partidului din care făcea parte, PSD, i-au reproșat faptul că nu-i consultă atunci când face numirile secretarilor de stat. La scurt timp i s-a retras susținerea politică și apoi şi-a dat demisia din funcția de ministru. Mai mult, şi-a dat demisia și din funcția de președinte al organizației PSD Ilfov, pe care o conducea din 2004 și pleacă din partid. În 2010, a format partidul Uniunea Națională pentru Progresul României, al cărei președinte executiv este în continuare. În iulie 2012, UNPR a format o alianță cu PSD. 
Sorin Frunzăverde. A fost președintele Organizației Județene Caraș-Severin a Partidului Democrat-Liberal, iar din 2001 până în 2011 a ocupat funcția de vicepreședinte al Biroului Permanent Național al Partidului Democrat. În 2011 a fost ales prim-vicepreședinte al Biroului Permanent Național al Partidului Democrat-Liberal, însă pe 28 martie 2012 și-a anunțat demisia și a trecut în PNL. Pe 7 aprilie, a fost ales vicepreședinte al PNL.
Cristian Diaconescu. Fost ministru de externe și unul dintre cei mai importanți oameni ai PSD, Cristian Diaconescu a hotărât să candideze în 2010 la șefia partidului. Pentru că platforma sa nu a avut succes, iar el a ales să-l susțină pe Mircea Geoană, cel care pierduse alegerile prezidențiale, după desemnarea lui Victor Ponta în fruntea partidului a ales să părăsească formațiunea politică. Pentru o perioadă a fost în UNPR, alături de Gabriel Oprea, însă s-a retras și din acest partid după ce conducerea a anunțat că susține guvernul condus de Victor Ponta.
Victor Ciorbea. Reprezentant al Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNȚCD), Ciorbea a ocupat funcția de prim-ministru al României între 1996 și 1998. Mai mult, pe 18 iunie 2011 a fost ales președinte al formațiunii. Cu toate acestea, în octombrie 2012, pleacă din partid și se înscrie în PNL. Obține un loc pe listele de candidați USL și un mandat de parlamentar în urma alegerilor.
Gigi Becali. Înscrierea sa în Partidul Național Liberal, la sfârșitul anului trecut, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare, a stârnit foarte multe reacții negative din partea celor mai vechi în partid. Pe data de 11 februarie, după ce a fost condamnat cu suspendare într-un dosar în care este acuzat de sechestrare de persoane, a luat decizia să demisioneze din PNL și să devină deputat independent.

                                                          de Ionuț Fantaziu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu