joi, 21 februarie 2013

"Curiozităţi" despre localităţi din România


Municipiul  Cluj Napoca (foto),în anul 1992,cu cei 328 000 mii locuitori s-a situat pe locul 6 în rândul celor mai populate localitati din România .Fiind depasit atunci la populatie de orasele: Bucuresti Brasov;Constanta;Timisoare si Iasi. Interesant este ca desi acest mare oras are azi (310.000 mii  locuitori),mai putini decât în anul mentionat mai sus este al doilea ca marime dupa Bucuresti.

Orasul Hunedoara în 1992 cu cei 81.000 locuitori pe care i-a avut la vremea aceea a fost cel mai mare municipiu de la noi din tara,fara a fi resedinta de judet. Acest oras a depasit în populatie la vremea aceea  9  municipii-resedinte de judete :Alba Iulia;Deva;Giurgiu;Sfântu Gheorghe;Zalau;Vaslui,Slobozia;Alexandria;Miercurea Ciuc.Azi cu "doar"    55.380 mii locuitori pe care îi are,depaseste  în populatie 7  municipii-resedinte de judete ,amintite mai sus.Dintre cele mentionate ,doar municipiul -resedinta de judet Alba Iulia are acum mai multi locuitori decât orasul Hunedoara.

 Dar mai interesant este aspectul ca aproape 100 de comune care figureaza în "topul" celor mai populate localitati de acest fel din România ,întrec la numarul de locuitori, pe cele mai "slab" populate 150 de orase de la noi.Când cea mai mare comuna din Romania , (Floresti), depaseste azi 22.000 mii locuitori întrece la acest capitol peste 200 de orase din tara noastra,printre care peste 50 dintre ele si-au dobândit statutul de oras înca inainte de anul 1960.
    Legat de "politica " ce mai putem spune?!  A ,DA, şi că  25 + - 3 dintre aceste oraşe au fost declarate municipii.   
                                                                       Vasile Dan Marchiş
          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu