miercuri, 30 ianuarie 2013

Aforisme scrise de prof. univ. IONUŢ BUDA



Dacă crezi în egalitate între oameni te înşeli. Dacă crezi în egalitate juridică între indivizi ca subiecţi de drept , eşti pe drumul cel bun, de principiu… În orice Constituţie egalitatea e consacrată, dar e mai bine să o priveşti strict juridic. În faţa instanţei există egalitate de arme, dar în viaţa practică egalitatea e repede înlăturată de diverşi factori: sociali, economici, culturali. A admite că eşti egal cu un manelist înseamnă a te desconsidera. Dacă creştinismul promovează şi el acest concept de egalitate, în faţa lui Dumnezeu, nimeni nu te opreşte să nu vezi contrariul în lumea terestră. Singura cerinţă impusă e bunul simţ, respectă chiar dacă nu eşti respectat. Nu poţi trata cu un inferior, nu te poţi justifica, e inutil. Renunţă la orgoliu, consideră-l ceea ce este, nu-l ataca;  nimic nu e mai josnic decât a umili un inferior.
            Părinţii - că vrei sau că nu vrei, bunul simţ ca lege fundamentală te obligă să fie singurii care au dreptul să te critice. Doar în faţa lor caută să te justifici când se impune o asemenea conduită. Nu-ţi deplânge existenţa în faţa lor, ei sunt direct responsabili de actul fiinţării tale, de aceea indiferent  de starea de fapt, lamentarea în faţa lor fă-o inexistentă.
             Bunul simţ - legea fundamentală a existenţei tale, indiferent de faptul că el poate fi perceput drept ipocrizie. Nu e treaba ta să te gândeşti la opiniile celorlalţi în ceea ce te priveşte. Orice nu-ţi este util, înlătură. Tolerează, dar nu face compromisuri inadecvate structurii tale morale.
            Simţul moral - înclinaţia de a face binele, Dumnezeu.
            Nu tolera leneşii, cerşetorii şi pe cei care se pot ajuta singuri. A face contrariul e sinonim cu incurajarea lenii, cerşetoriei şi parazitismului.
             Cumpătarea să devină regula, iar orice exces fizic, fiziologic ori de altă natură, ori temperamental, ori orgoliu, trebuie înlăturat treptat, prin educaţie. Rezultatul acţiunii anterioare trebuie să fie fără urmă de îndoială modestia. Dacă în drumul tău spre modestie vei întâlni şi umilinţa, şi vei fi supus ei, atâta timp cât nu ai mijloacele necesare să o contracarezi  prin argumente obiective, îndură! Un caracter puternic se poate naşte şi din umilinţe. Dacă umilinţa te determină să ai resentimente şi dorinţe vindicative şi să poţi pune în mişcare acele dorinte atunci când ai mijloacele necesare, realizează că e josnicie. Şi orice e josnic te otrăveşte spiritual. Adevărata ta satisfacţie să fie învingerea josniciei, indiferent de modalitatea în care se manifestă, şi abia atunci vei putea afirma că eşti un om înţelept..
            Nu căuta modele care nu sunt potrivite personalităţii tale. Nu te forţa sa fii ceva sau cineva ce nu poţi să fii. Niciodată viaţa nu se opreşte la o treaptă, e o scară fără de sfârşit de posibilităţi şi orice treaptă urcată e o evoluţie. Ambiţia nu trebuie să te orbească, nu o refuza, priveşte-o doar şi o alătură bunului simţ. Orice ambiţie contrară bunului simţ te înjoseşte. Nu te pretinde mai mult decât eşti, niciodată nu te autocaracteriza pentru că în nici un moment al vieţii tale nu eşti capabil să te înţelegi sau cunoşti cu adevărat. A te caracteriza cu pretenţie de obiectivitate e o minciună. Şi a te minţi pe tine însuţi e mai josnic decât a minţi pe alt individ. Orice minciună e josnică.
            Gândurile tale nu le încredinţa nimănui. Nu căuta un confident incapabil pentru a te mulţumi. E bines să te destăinui, dar şi mai bine să te destăinui sub forma mărturisirii. O spovedanie nu doar îţi linişteşte sufletul şi mintea, simbolic te face mai curat ca în momentele anterioare ei.

            Între voinţa şi obiectul voinţei/rezultat, e mai bine să te canalizezi pe rezultat. Nu-ti impune o voinţă de fier, gandeste-te la rezultat, la ce urmăreşti. Un fumător înrăit ce a primit recomandarea de a renunţa la acest viciu de la medic, va renunţa nu datorită voinţei lui ci a rezultatului dăunător pe care doreşte să-l evite. Între ambiţie, voinţă, rezultat/scop alege pe ultimul. Voinţa chiar dacă o ai sau nu e subsidiară beneficiului/rezultatului obţinut.
            Nu căuta o vreme confortul sau satisfacţia, indiferent de modalitatea în care aceasta din urmă se manifestă. Supune-ţi trupul unor privaţiuni, în măsura posibilităţilor tale de suportare. Poţi aprecia confortul doar atunci când e îţi lipseşte. Dacă nu te lipseşti de el, devii slab, neputincios, te moleşeşti...
            Între cruzime şi sensibilitate , alege-le pe ambele. A fi dominat doar de una sau alta poate avea consecinţe negative. O sensibilitate exaxerbată te face slab, o cruzime moderată te poate întări, pregăti... Dacă crezi că simţurile tale nu pot fi educate, te înşeli.
            Port un respect-faţă de mine însumi- ce este superior oricărei forme de respect faţă de ceilalţi A nu mă respecta e sinonim cu o tentativă de sinucidere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu