vineri, 28 decembrie 2012

Prognoza meteo la început de an


        Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a temperaturilor medii şi a precipitaţiilor care se vor produce în intervalul ianuarie-martie 2013. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
IANUARIE
Temperaturile medii lunare se vor situa în limite apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul, sudul şi vestul ţării, unde local vor fi posibile valori termice peste mediile multianuale.
Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra valori apropiate de normele climatologice pe aproape întreg teritoriul.
FEBRUARIE
Regimul termic mediu lunar al aerului va prezenta în general valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit.
Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra valori apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului, iar local în sud-vestul şi nordul ţării acestea se pot situa sub valorile normale.
MARTIE
Temperaturile medii lunare vor prezenta în general valori apropiate de normele climatologice pe aproape întreg teritoriul, exceptând vestul, sud-vestul şi nord- vestul ţării, unde local valorile termice pot fi sub cele normale.
Cantităţile lunare de precipitaţii se pot situa peste normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, doar în sud-estul ţării fiind posibile cantităţi apropiate de mediile multianuale.

                                                                                Cristi SOMEŞAN


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu