vineri, 23 noiembrie 2012

Se schimbă vremea şi legislaţia rutieră!


Iarna se va instala începând cu data de 23 noiembrie iar spre finele lunii se va depune primul strat de zăpadă în regiunile nordice, nord-vestice şi la munte, potrivit datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), anunţă Realitatea.net. Astfel, şoferii care pleacă la drum fără cauciucuri de iarnă riscă amenzi usturătoare, ce pot merge până la reţinerea certificatul de înmatriculare.
Legislaţia privind cauciucurile de iarnă care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 prevede că sancţiunile pentru cei care încalcă prevederile sunt de 9-20 de puncte amendă, sancţiunea fiind însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare.
Amenzile pentru nerespectarea legii
Şoferii surprinşi de Poliţia Rutieră circulând pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei cu autoturisme fără anvelope de iarnă riscă să plătească în această iarnă amenzi mai mari cu 4,5% comparativ cu anul trecut, scrie Mediafax.
Această majorare este determinată de creşterea de la 670 la 700 a salariului minim pe economie, în funcţie de care se calculează valoarea punctului de amendă.
Legea cauciucurilor de iarnă
Faptul că "legea cauciucurilor de iarnă", aşa cum este denumită popular OG 5 2011, a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 a creat confuzie în rândul şoferilor. Astfel, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordinanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.
Comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, a explicat cum s-a produs confuzia legată de data de 1 noiembrie în rândul şoferilor români: "În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie - 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor".

                                                                                     de RL ONLINE 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu