luni, 29 octombrie 2012

Prof. univ. dr. GHEORGHE ŞIŞEŞTEAN (25 apr. 1954 – 28 oct. 2012)


            Duminică 28 octombrie a.c. am primit incredibila veste a trecerii la cele veşnice a colegului şi prietenului apropiat prof. dr. Gheorghe Şişeştean, sociolog şi antropolog de renume, profesor univeresitar îndrumător de doctorat la Universitatea din Oradea.
            S-a născut într-o primăvară luminată, puţin după Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, pe 25 aprilie 1954 în Şişeşti, într-o familie cu puternice tradiţii culturale şi religioase, nepot de frate al celui care mai târziu avea să devină P.S. Episcop Ioan Şişeştean.
            A avut privilegiul să se formeze în Sociologie la Universitatea din Bucureşti în cadrul unei generaţii excepţionale, alături de cele mai importante nume care ilustrază azi această specialitate. A făcut apoi studii doctorale în Antropologie la Paris, la celebra Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Intr-o carieră didactică exemplară la Universitatea din Oradea, profesorul Şişeştean a contribuit la formarea a mii de studenţi, a publicat un număr de optsprezece cărţi  şi mai multe zeci de articole de specialitate. Intr-un cuvânt, a fost unul dintre cei mai importanţi sociologi din partea de Nord – Vest a României. Am fost colegi din tinereţe şi ne-a legat o prietenie adevărată şi un sentiment de solidaritate intelectuală timp de peste patruzeci de ani.
            Şi a trecut, iată, pe neaşteptate prin pânza subţire de lumină în lumea de dincolo, tocmai pe la Sfântul Dumitru, de pomenirea morţilor, când puterile dumnezeieşti coboară pentru o vreme în adâncuri, dar numai spre a dezlega durerile celor ferecaţi, numai ca să reînvie şi să revie cu o viaţă nouă, aducând pentru noi cei rămaşi încă aici făgăduinţa învierii şi certitudinea viitoarei primăveri a vieţii veşnice.
            Fie ca Bunul Dumnezeu să te ocrotescă, să te călăuzească  în eternitate şi să te aşeze cu drepţii săi.


                                                                            Prof. univ dr. Nicolae IUGA       
              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu