luni, 29 octombrie 2012

Mărturie inedită publicată în presa interbelică din Bucureşti despre activitatea învăţătorilor din comuna Fărcaşa


prof.dr. Lavinia BUDA

Documenul reprodus în rândurile de mai jos face referire la câteva aspecte din activitatea desfăşurată de învăţătorii din comuna Fărcaşa. Relatarea a fost publicată de  A. Sibianu în cotidianul Decalog ce a apărut în perioada interbelică la Bucureşti. Aceast scurt articol se numără prin puţinele astfel de menţiuni a comunei Fărcaşa într-un cotidian central ce apărea în capitală.

Cercul cultural din Fărcaşa judeţul Satu-Mare, A. Sibianu[1]
Învăţătorii centrului cultural Ardusat au ţinut prima şedinţă a acestui an şcolar, în fruntaşa comună Fărcaşa. Învăţătorii pornesc în fruntea elevilor şcolii spre biserică, unde asistă la serviciul divin oficiat de păr. Vasile Bota, care într-o predică frumoasă şi bine simţită a tălmăcit cuvintele Sf. Evanghelii: „Mai  uşor va intra funia prin urechile acului decât bogatul în împărăţia cerului.”
După serviciul divin s-a ţinut frumoasă serbare populară deschisă de d. I. Porolissianu, desfăşurându-se programul alcătuit din recitările elevilor, corurile conduse de d. S. Ştefănescu, dialogurile „Mătuşa surdă” şi „Două vecine” şi piesa „Deda” executate de elevii de sub conducerea d-nei Elena Bota şi Coriolan Anghiuş. Conferenţiază d. Ziber despre folosul ce-l dau pomii.
Pentru reuşită s-au ostenit: d-na Elena Bota, directorul şcolii D. Ştefănescu şi d. Coriolan Anghiuş. După program învăţătorii iau masa în comun. Activitatea pe care o depun aceşti luminatori ai poporului este vrednică de luat aminte, mai ales la graniţa de vest. Câte nu s-ar putea spune despre aceasta? La ce să le trâmbiţ eu? Au mai făcut-o şi alţii, dar e glasul celui ce strigă în pustiu....
Se cuvine să facem câteva menţiuni legate de organizarea învăţătorilor într-o asociaţie profesională, din datele cunoscute ştim că Reuniunea învăţătorilor din Sătmar, Ugocea şi Oradea[2] a fost înfiinţată în 1898, iar începând din anul 1919 s-a transformat în Asociaţia învăţătorilor din Satu-Mare, din care făceau parte şi învăţătorii din comuna Fărcaşa. Această asociaţie profesională organiza periodic întâlniri ale membrilor care se desfăşurau în diferite locaţii, probabil şi articolul nostru face referire la o astfel de întrunire. Preşedintele acestei asociaţii a fost o lungă perioadă învăţătorul Gheorghe Medan. Printre realizările Asociaţiei învăţătorilor din Satu-Mare amintim doar editarea revistei Viaţa Şcolară, transformată din 1936 în Şcoala Sătmăreană. Din 1926 s-au pus bazele şi unei Bănci a învăţătorilor şi unei Societăţi de ajutor reciproc, menite să acorde sprijin învăţătorilor pensionari sau familiilor lor. Asociaţia a prevăzut în statutele sale de funcţionare şi acordarea de burse pentru fiii şi ficele învăţătorilor sau construirea unei Case de de odihnă.



[1] A. Sibianu, Cercul cultural din Fărcaşa judeţul Satu-Mare, în Decalog, Bucureşti, an II, nr. 57, 11 decembrie 1937, p. 4
[2] http://www.docstoc.com/docs/103348210/ASOCIATIA-%EF%BF%BDINVATATORILOR-DIN-ARAD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu