marți, 30 octombrie 2012

Institutul Naţional al Patrimoniului va fi restructurat

 Ministerul Culturii a constatat, in ultimul an, 37 de incendii la monumente istorice, unele dintre acestea fiind suspecte, si 110 furturi de bunuri de patrimoniu mobil, au declarat oficialii ministerului, luni, intr-o conferinta, in care au fost prezentate intentiile legislative ale institutiei. Puiu Hasotti, ministrul Culturii si Patrimoniului National, si Sergiu Nistor, secretarul de stat in Ministerul Culturii, au prezentat, intr-o conferinta de presa, initiativele legislative in domeniul culturii pe care ministerul le pregateste in prezent.
Numai in ultimul an, Ministerul Culturii a constatat 37 de incendii la monumente istorice. Unele din acestea sunt "cu ceva banuieli", dupa cum a spus Puiu Hasotti. De asemenea, in ultimul an, au fost inregistrate 110 furturi de obiecte de patrimoniu mobil. "Plecand de la o realitate existenta am propus toate aceste initiative legislative", a spus Sergiu Nistor.
In primul rand, printr-un Ordin al ministrului Culturii, Puiu Hasotti, a fost constituit un colectiv de control pentru activitatea de protejare a monumentelor istorice. Ordinul lui Puiu Hasotti este in concordanta cu Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, dar si cu realitatea care arata ca exista o slaba capacitate de monitorizare de catre Ministerul Culturii si de serviciile sale descentralizate (Directiile pentru Cultura, n.r.) a modului de respectare a legii. Astfel, colectivul de control pentru domeniul protejarii monumentelor istorice este compus din 41 de specialisti, imputerniciti sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni.
"Ordinul este deja semnat. Este in vigoare. Exista 41 de specialisti - cate unul in fiecare judet, grupati cate trei - patru - care au atributiuni mai clare de control in zona lor. Ei pot sa aplice sanctiuni si sa constate anumite cotnraventii care se fac in legatura cu descarcari de sarcina arheologica, cu restaurari de monumente, diferite avize", a spus Puiu Hasotti.
Potrivit lui Hasotti, Ministerul Culturii propune si alte cateva modificari la Legea nr. 422/ 2001 privind protejarea monumentelor istorice, la legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, la Ordonanta Guvernului 42/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national, dar si la Hotararea Guvernului nr. 593/2011 privind organizarea si functionarea Institutului National al Patrimoniului. Toate aceste proiecte au fost transmise pe circuitul de avizare.
Sergiu Nistor a explicat ca, in incercarea de a monitoriza mai bine si de a asigura o mai buna protectie a monumentelor istorice, dar si a patrimoniului arheologic, Ministerul Culturii se duce prin aceste initiative legislative "in interiorul exercitiului dreptului de proprietate". Acesta este motivul pentru care respectivele initiative legislative vor fi puse pe site-ul Ministerului Culturii, pentru consultare publica, o perioada de 30 de zile.
Potrivit unei modificari a Legii 422/ 2001 privind protejarea monumentelor istorice, Ministerul Culturii vrea "sa poata impune refacerea monumentelor istorice distruse sau mutilate de actiunea sau inactiunea properietarului sau a administratorului". "Regimul juridic de monument istoric poate fi mentinut pe o perioada de pana la 30 de ani de la data disparitiei fizice ori a degradarii majore a monumentului istoric, daca aceasta s-a produs din culpa proprietarului sau a administratorului imobilului, iar Ministerul Culturii si Patrimoniului National poate respinge cererea de declasare si sa refuze avizarea oricarei alte constructii pe terenul clasat pana la realizarea reconstruirii cladirii monument istoric", se spune in proiectul de modificare a Legii 422/ 2001 privind protejarea monumentelor istorice.
In ceea ce priveste proiectul initiat de Ministerul Culturii pentru completarea HG nr. 593/ 2011 privind organizarea si functionarea Institutului National al Patrimoniului (INP), Puiu Hasotti a spus ca aceasta nu are legatura cu controalele efectuate, pe 26 septembrie, la sediul INP de catre politisti. Atunci, politistii au efectuat 14 perchezitii la persoane suspectate ca ar fi obtinut ilegal contracte de achizitii publice de peste 2,2 milioane de euro, iar in dosar ar fi fost vizati si angajati ai Institutului National al Patrimoniului, suspectati de abuz in serviciu. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, printre suspecti ar fi fost si angajati ai Institutului National al Patrimoniului, care ofereau achizitii publice pentru restaurari si constructii.
"Nu are legatura cu ce s-a intamplat acolo acum trei saptamani, sunt chestiuni care tin de functionarea buna a acestei institutii. Se defineste Programul National de Restraurare, ca program de importanta nationala (...) Se stabilesc criterii de prioritate prin Ordin al ministrului, pentru ca in lipsa unor astfel de criterii s-au facut atribuiri de fonduri intr-o maniera care dupa parerea mea a fost gresita", a mai spus Puiu Hasotti.Preluare Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu