joi, 25 octombrie 2012

DECLARAŢIE DE PRESĂ


În urma publicării comunicatului de presă al Comisiei Europene referitor la pre-suspendarea a trei programe de finanţare, printre care şi Programul Operaţional Regional, conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest precizează următoarele:

“Facem aceste aprecieri în situaţia în care nu am văzut încă conţinutul deciziei Comisiei Europene, ci doar comunicatul de presă remis de Comisie.
Posibilitatea acestei pre-suspendări exista încă din vara acestui an, mai precis de la comunicarea din luna iunie, către Comisia Europeană, a raportului Autorităţii de Audit, care releva persistenţa problemelor în ceea ce priveşte achiziţiile publice efectuate de administraţiile publice locale.
În ciuda faptului că Programul Operaţional Regional e programul cu cel mai mare grad de contractare şi de absorbţie a fondurilor alocate, de aproximativ 22%, cât şi a faptului că au fost aplicate corecţii financiare, respectiv s-au întocmit sute de suspiciuni de nereguli, s-au recuperat debite în valori semnificative, s-au aplicat corecţii forfetare în contractele de achiziţii întocmite până în octombrie 2011, în ciuda tuturor acestor eforturi deci, constatăm cu regret că Comisia Europeană a luat decizia de pre-suspendare şi a acestui program, Programul Operaţional Regional 2007-2013. În acest program s-au depus eforturi semnificative pentru remedierea tuturor problemelor sesizate de-a lungul timpului de către audit.
Situaţia creată de aceasta pre-suspendare nu afectează proiectele aflate în implementare întrucât acestea oricum sunt finanţate din bugetul naţional, urmând ca banii cheltuiţi să fie recuperaţi din bugetul european.
În perioada de pre-suspendare, în mod evident, se va încerca să se explice Comisiei Europene măsurile luate, însă Programul Operaţional Regional nu poate să fie complet ferit de influenţele care pot să apară dinafara sistemului de management şi control, în condiţiile în care s-a constatat că peste 70% dintre nereguli s-au datorat diferenţelor de interpretare între legislaţia românească şi cea europeană””, a declarat directorul general al ADR Nord-Vest, Claudiu N. COŞIER.





Contact:
Lia Valendorfean, expert relaţii publice 0755 777 011
Andreea Atanasiu, expert promovare 0755 777 012
Biroul de Informare şi Comunicare Publică ADR Nord-Vest
Tel.:0264/431550, Fax:0264/439222

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu