vineri, 12 octombrie 2012

Cărtărescu a ieşit încă odată din cărţi! Mo Yan este câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură


Premiul Nobel pentru Literatură 2012 i-a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan, a anunţat joi, la Stockholm, Comitetul Nobel. Potrivit comitetului Nobel, Mo Yan a fost premiat pentru modul “de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul”.
Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori chinezi ai momentului. Mo Yan a fost descris într-un articol din Times din 2005 drept “unul dintre cei mai faimoşi, cenzuraţi şi pirataţi scriitori chinezi”.
Mo Yan (“Nu vorbi”) este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Nascut in 1955, in provincia Shandong din estul Chinei, Mo Yan publica prima povestire in 1981 (Chunye yu feifei — Potopul din noaptea de primavara).
Devine celebru in China prin “Sorgul roşu”, publicat in 1987. La notorietatea autorului contribuie cunoscutul film cu acelasi nume din 1987, regizat de Zhang Yimou, castigator al Ursului de aur la Berlin in 1988.
Scriitorul a publicat mult in ultimii douazeci de ani, peste optzeci de povestiri si peste zece romane. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numara: Cantecele usturoiului din Paradis (Tiantang suantai zhi ge, 1988), Tara bauturii (Jiu guo, 1993), Sani bogati si fese mari (Fengfu feitun, 1995), Patruzeci si una de bombe (Sishiyi pao, 2003), Oboseala de viata, oboseala de moarte (Shengsi pilao, 2006).
Mo Yan este prezent cu o carte pe piata romaneasca. Editura Humanitas Fiction a publicat, in 2008, romanul “Sorgul rosu”, una dintre cele mai de succes carti ale sale.
Printre nominalizatii la acest premiu s-a aflat, pentru al doilea an consecutiv, si romanul Mircea Cartarescu. Acesta a fost cotat insa cu sansa a 23-a de catre casele de pariuri, alaturi de unul dintre cei mai mari romancieri americani in viata, Thomas Pynchon.
Laureatul anului 2012 in literatura ii succeda poetului suedez Tomas Transtromer, recompensat in 2011. Castigatorul va primi 8 milioane de coroane (929.000 de euro), o suma inferioara cu 20 la suta fata de anii precedenti, din cauza crizei economice.
  
                                                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu