joi, 27 septembrie 2012

Ziarist maramureşean obligat de justiţie să scoată din arhiva ziarelor sale de pe internet mai multe articole


CLUJ NAPOCA. Magistraţi Curţii de Apel l-au obligat marţi pe jurnalistul băimărean Ioan Romeo Roşiianu (foto), la ştergerea de pe site-ul unor publicaţii pe care le administrează, mai multe materiale de presă, publicate în ultimii doi ani, despre prestaţia profesională a medicului Mihaela Eugenia Leşe.
Roşiianu a scris în ultimii doi ani mai multe materiale în publicaţiile „Necenzurat” şi „ŞtiriMm”, despre medicul chirurg şi omul de afaceri Mihaela Eugenia Leşe, dar şi despre afacerile soţului, deputatul PDL Doru Leşe Braşoan.
Considerându-se vătămată de materialele respective, şi victimă a unei campanii de presă, medicul l-a acţionat pe jurnalist în instanţă, cerând despăgubiri morale în valoare de 100.000 de lei şi retragerea materialelor de pe pagina de internet a publicaţiilor.
Prima instanţă de judecată, Tribunalul Judeţean Maramureş a aprobat în 19 iunie 2012, doar o parte din daunele morale solicitate de medicul Leşe, în cuantum de 10.000 de lei şi l-a obligat pe pârât să publice la o televiziune locală, de cel puţin ptru ori, dispozitivul sentinţei, după ce acesta va rămâne irevocabil.
„Constată încălcarea drepturilor cu caracter nepatrimonial ale reclamantei, privind imaginea, onoarea, demnitatea şi viaţa privată şi în consecinţă: Obligă pe pârâţi în solidar la plata către reclamantă a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale;
Obligă pe pârât să transmită sonor şi vizual, pe cheltuiala pârâţilor, la postul de televiziune Maramureş TV sau la alte posturi de televiziune, în patru ediţii succesive, în intervalul orar 18.30-20 şi să publice pe site-urile „Ne-cenzurat” şi „Ştirimm” dispozitivul sentinţei, în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a acesteia”, se spune în sentinţa Tribunalului Maramureş.
Medicul a fost reprezentat în urmă cu o săptămână, la apelul de la Cluj de un avocat, care a revenit cu solicitarea privind daunele morale şi retragerea materialelor considerate defăimătoare de pe site. Reclamantul a ajuns până la a solicita retragerea materialelor de pe toate site-urile care au preluat informaţiile publicate de ziaristul Roşiianu.
Pârâtul s-a apărat singur, arătând în faţa instanţei de judecată că nu a publicat calomnii, ci doar informaţii reale, despre prestaţia profesională a medicului chirurg, atât în calitatea de angajat la stat, cât şi în cea aflată în conflict de interese, la o clinică privată. Roşiianu a mai spus că materialele sale au mai vizat şi afacerile soţului medicului, deputatul PDL Doru Leşe.
Apelul intentat de medic a fost admis marţi parţial la Curtea de Apel din Cluj, unde magistraţii Denisa Beldean şi Anca Pop au dispus în plus faţă de instanţa maramureşeană, eliminarea unui număr de 12 materiale publicate de Roşiianu, despre reclamantă, în publicaţiile sale.
„Obligă pârâtul la eliminarea articolelor prin care se face atingere la drepturile nepatrimoniale ale reclamantei, din cadrul site-urilor Necenzurat şi ŞtiriMm, publicate în datele 21, 25 noiembrie 2010, 21 decembrie 2010, 15 martie, 13 iunie, 22 iulie, 4, 7 august, 3, 24 octombrie, 2 noiembrie 2011 şi 4 ianuarie 2012”. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar este executorie.
Roşiianu ne-a declarat după aflarea soluţiei că va depune recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece nu i se pare normal ca instanţa să cenzureze dreptul la libera exprimare. Mai mult, Roşiianu afirmă că materialele indicate de instanţa de jduecată că ar trebui şterse, reflectă activitatea medicului Leşe, aflată în stare de incompatibilitate în funcţii de conducere simultană atât într-un spital de stat, în clinica privată a familiei şi în conducerea Casei Judeţene de Sănătate din Maramureş.
Luni, 24 septembrie, Judecătoria Cluj a dispus plata unor despăgubiri în valoare de 20.000 de euro, de către publicaţiile „Cancan” şi „Click”, văduvei unui militar sinucis la revenirea în ţară, după detaşarea în teatrul de operaţiuni militare din Afganistan. Judecătorul Călina Crişan a mai dispus ca publicaţiile citate să şteargă de pe site pozele explicite cu militarul spînzurat, aşa cum a fsot descoperit în 31 martie 2011, într-o pădure de lângă Târgu Lăpuş.

                                                                          Mihai Bacalu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu