joi, 27 septembrie 2012

ANCHETE ÎN MARAMUREŞ!!!


Fratele senatorului PDL Gheorghe Mihai Bârlea a fost dus la poliţie în urma descinderilor din Maramureş şi Bucureşti
 Fratele senatorului PDL Gheorghe Mihai Barlea, a fost dus la politie in urma descinderilor din Maramures si Bucuresti.Mai multe persoane  din Maramureş suspectate că au obţinut ilegal contracte de achiziţii publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro au fost audiate astăzi de Poliţia Capitalei în colaborare cu Inspectoratul judeţean al Poliţiei Maramureş În cadrul acestui dosar sunt cercetaţi 9 suspecţi, printre care se află şi fratele senatorlui PDL Gheorghe Mihai Bârlea, Vasile Bârlea.
Maramurşul a fost răscolit astăzi de mai multe percheziţii domiciliare efectuate de Poliţia Capitalei – Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. S-au pus în executare 14 autorizaţii de percheziţie şi 13 mandate de aducere, în Bucureşti şi în judeţul Maramureş. Percheziţiile au fost dispuse în urma cercetărilor efectuate de ofiţerii de investigare a fraudelor de la Poliţia Capitalei, într-un dosar penal ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice. Percheziţiile au fost dispuse în urma cercetărilor efectuate de ofiţerii de investigare a fraudelor de la Poliţia Capitalei, într-un dosar penal ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice – în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice – în formă continuată.În cadrul acestui dosar sunt cercetaţi 9 suspecţi.
În fapt, o parte din persoanele cercetate au obţinut contracte de achiziţii publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro, fără a fi respectate prevederile legale.
În acest dosar se regăseşte şi numele lui Vasile Bârlea, fratele geamăn al senatorului PDL de Maramureş Gheoghe Mihai Bârlea. Aceasta gestionează o firmă de construcţii şi restaurarea Monumentelor de Patromoniu. Contactat telefonic de echipa TV Sighet, acesta a negat si a spus ca este plecat din localitate. Ulterior Vasile Barlea, fratele senatorului PDL Gheorghe Mihai Barlea a confirmat unei alte jurnaliste ca a fost ridicat de la sediul firmei unde s-au efectuat perchezitii si a fost dus la audieri la sediul Politiei Sighet.
Firma detinuta de fratele senatorului Barlea SC Axa Reconst SRL din Sighetu Marmatiei, ii are ca actionari pe Vasile Birlea ca restaurator si pe Gheorghe Tivadar. firma acea ca si obiect de activitate consolidarea-restaurarea diferitelor momunente istorice , primind finantare din partea Ministerul Culturii si Patrimoniului, prin Programul National de Restaurare. Cele mai multe lucrari sunt de stramutare a unor case si biserici de lemn. Printre lucrarile executate de firma sigheteana, multe sunt in judetul Gorj, printre care stramutarea a trei case-monument de la Curtisoara, din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare: Casa Ceroi - Glodeni, Pivnita de Deal de la Balanesti si Cazania. De asemenea, tot in Gorj, firma fratelui geaman al senatorului PDL Gheorghe Mihai Birlea a lucrat la mutarea bisericii de lemn din satul Brostenita (com. Farcasesti), cu hramul “Sfantul Ioan Botezatorul”.
Pentru lucrarea de la Curtisoara, responsabilii firmei sighetene au facut obiectul unei cercetari penale, insa Inspectoratul Judetean de Politie Gorj s-a oprit dupa audierea celor implicati pentru ca... nu a primit expertiza de specialitate dispusa de organele de urmarire penala.
Firma sigheteana a lucrat si la restaurarea unor monumete din lemn din Maramures: restaurarea Bisericii monument istoric cu hramul Sf. Nicolae din Salistea de Sus; restaurarea a doua mori, una din Ieud (Moara lui Dunca Boboiog, datata 1571), si una din Berbesti (Moara lui Mois, datata la inceputul secolului al XIX-lea), ambele aflate in patrimoniul Muzeului Maramuresului din Sighet.
Alte lucrari executate de firma sigheteana mai sunt in Salaj , Bihor, Hunedoara , Alba , Gorj , Vrancea,  Valcea.
De asemenea, la manastirea Agapia, firma a restaurat 17 case monahale, iar la Muzeul Memorial Avram Iancu din judetul Alba a executat o restaurare in valoare de 3 milioane de lei. Vasile Birlea este membru al Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice.

Firma sigheteana a lucrat si la restaurarea unor monumete din lemn din Maramures, dar şi la proiectul de amenajare a instalaţiilor hidraulice în cadrul Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei.Potrivit unor informatii pe surse, perchezitiile au avut loc la firme care se ocupa de restaurari, vizate fiind Axa Reconst din Sighetu Marmatiei - administrata de Vasile Birlea, fratele senatorului Gheorghe Mihai Birlea, Taina Lemnului din Desesti - administrata de Vasile Pop, si Rustic Baia Mare - administrata de Cornel Cusner. Vasile Pop, administratorul firmei Taina Lemnului a refuzat să ne răspundă la întrebări.Administratorul societatii Rustic, Cornel Cusner, nu a dorit sa faca nicio declaratie.
Oficialii Politiei Romane au aratat ca o parte din persoanele cercetate au obtinut contracte de achizitii publice in valoare de peste 2,2 milioane de euro, fara a fi respectate prevederile legale. Contractele au fost obtinute cu sprijinul unor functionari care lucreaza intr-o institutie publica, in perioada august – septembrie 2012, a informat Politia. Licitatiile s-ar fi organizat in mod fraudulos in cursul lunii trecute, dar si in prima saptamana din septembrie. Pentru a afla mai multe informaţii l-am contactat pe maramureşeanul Vasile Timiş, fostul secretar general de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului.” Contractele de servicii de restaurare au fost gestionate de Institutul Naţional al Patrimoniului  prin licitaţie cu Comisiile Naţionale . Referitor la cazul domnului Vasile Bârlea am auzit doar ceva discuţii, dar nu vă pot da detalii. Domnul Bârlea Vasile a avut mai multe contracte cu Ministerul Culturii, dar dânsul are de mulţi ani de zile o astfel de firmă de restaurare, oricine poate să lucreze cu ministerul, dar licitaţiile se fac de către Institutul Naţional al Patrimoniului, ministerul din câte ştiu eu nu face licitaţii publice. Şi nu ştiu e vorba de lucrările din anul acesta, de lucrări mai vechi, habar nu am.”
Întrebat despre acest subiect, Şeful Directiei de Cultura Maramures, Ioan Marchis, a spus ca Direcţia de Cultură Maramureş nu are nimic de a aface cu licitaţiile pentru încheierea contractelor, întrucât nicio sumă care ajunge în restaurare nu se derulează prin Direcţia de Cultură. Firmele câştigă licitaţia la Bucreşti, intră direct în şantiere . Noi am cerut să fim şi noi implicaţi şi fondurile să se repartizeze în judeţe, dar Institutul Naţional al Patrimoniului nu a făcut niciodată asta.Noi doar monitorizăm ce fac firmele acreditate acre au câştigat licitaţia, iar în cazul în care avem unele observaţii le transmitem Ministerului Culturii”.
Cercetările continuă, iar persoanele implicate sunt audiate de Poliţia Capitalei. Preluare  MaraMedia         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu