sâmbătă, 28 iulie 2012

Un vis devenit realitate pentru sculptorul sighetean Ioan Bledea care a lansat astăzi un volum despre viaţa şi activitatea sa


Un vis devenit realitate. Sculptorul sighetean Ioan Bledea a lansat astăzi în grădina casei sale un volum pe care şi-l doreşte de ani de zile. Sub îndrumarea şi coordonarea etnologului Mihai Dăncuş a fost lansat astăzi public volumul retrospectiv despre viaţa şi activitatea sculptorului Ioan Bledea. În paginile cărţii putem vedea sute de fotografii de la festivaluri naţionale şi internaţionale, lucrări realizate în ultimii 10 ani de activitate, imagini şi informaţii despre numeroasele premii şi diplome obţinute de Ioan Bledea atât  în ţară, cât şi în străinătate. Totul s-a petrecut în cadrul natural al grădinii sculptorului,  unde au fost expuse şi 18 lucrări cu caracter tradiţional şi clasic, lucrări realizate în ultimii doi ani de zile.
Grădina sculptorului Ioan Bledea s-a umplut astăzi de priteni apropiaţi, oficialităţi locale, oameni de cultură şi artişti. Pe gazonul proaspăt cosit au fost etalate 18 lucrări, din cele mai dragi artistului, realizate în ultimii doi ani de activitate. Acestea, dar şi pregătirea deosebită cu care şi-a întâmpinat oaspeţii, l-a determinat pe primarul oraşului Ovidiu Nemeş să rdice la rang înalt eforturile artistului şi dăruirea cu care munceşte de atâţia ani, realizând zeci de expoziţii, cu lucrări valoroase, create de mâinile sale neobosite.
Apreciat pe plan local, sculptorul Bledea a reuşit să cţştige aprecierea iubitorlor de artă în lemn dinţările unde a expus sau a participat la stivaluri de profil. Cel mai apropiat se simte de Franţa,  un loc unde se simte ca acasă. Prieteni din Franţa l-au felicitat la acest moment festiv, mărturisind că este nu doar un mare talent ci şi un om deosebit”.
Alături de Ioan Bledea a fost astăzi şi artistul local  Valentin Rozsnyai, care i-a adus sincere felicitări.”Ioan Bledea este un pilon de bază al cenaclului de artă din Sighet”a spus acesta .
Părintele Ioan Tomoiagă a dat un sfat părintesc familiei Bledea. Acesta i-a îndemnat să aibă grijă de Ioan Bledea, să poată munci în continuare sănătos.
În paginile cărţii “SCULPTURĂ” putem vedea sute de fotografii de la festivaluri naţionale şi internaţionale, lucrări realizate în ultimii 10 ani de activitate, imagini şi informaţii despre numeroasele premii şi diplome obţinute de Ioan Bledea atât  în ţară, cât şi în străinătate. Totul s-apetrecut în cadrul natural al grădinii sculptorului,  unde au fost expuse şi 18 lucrări cu caracter tradiţional şi clasic, lucrări realizate în ultimii doi ani de zile. Mihai Dăncuş, coordonatorul volumului a declarat că este o caret care îl anorează pe artist, dar şi pe noi , sighetenii, care îl avem în mihjlocul nostru.
 “Acesta este un vis devenit realitate” ne-a declarat emoţionat Ioan Bledea, făcând referire la volumul lansat astăzi.
Ajuns la varsta de 60 de ani, Ioan Bledea se poate lauda cu un palmares de invidiat. Cu un numar de peste 1000 de lucrari, majoritatea fiind sculpturi monumentale, zeci de diplome si premii, expozitii nationale si internationale, acesta a reusit sa aduca sculptura maramureseana la rang inalt.Sculptorul Ioan Bledea a castigat de-a lungul anilor notorietate internationala si aprecierea colectionarilor de arta, personalitatior culturale si politice, colegilor de breasla.

                                                                        de Narcisa Maghiari        


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu