sâmbătă, 23 iunie 2012

Şi diamantele strălucesc...


Profesorul de matematică Dumitru Chiş s-a născut într-o familie descendentă de pe ambele crengi din spiţa voievozilor Maramureşului. "A mai fost un dascăl cu numele meu la începutului secolului XX, el a plecat ca reprezentant al Săliştei la Alba Iulia, s-a ocupat de destinele dascălilor şi a însufleţit cu lumina slovelor câteva generaţii de şcolari. Am slujit toată viaţa mea profesia, familia, am avut credinţă şi m-am rugat pentru sănătate. Bucuria vine din lucruri mărunte iar căldura sufletească vine din inimile celor ce ne înconjoară. Nu cu mine trebuie să vorbeşti despre cariera mea de profesor, caută-i pe elevii mei ajunşi în societate. Ei vor putea vorbi despre faptele mele: ing. Ioan Chiş, ing. Vasile Vlad, ing. Vasile Iuga, ing. Ioan Vlad, cercetătorul dr. Manuela Iuga, dr. Vlad Cătălin, dr. Vlad Delia dar şi prietenii mei dragi, conf. univ. dr. Nicolae Iuga, prof. Ioan Mureşan (dir. la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai"), prof. Ioan Berci (dir. la Colegiul Naţional "Dragoş Vodă")”.
Mă bate pe umăr şi mă îmbărbătează, cu el orice colaborare pe tărâmul educaţiei este posibilă. Are o mulţumire de sine  când rosteşte numele fiicelor sale, Monica - doctor în psihologie şi Irina - doctor în medicină. Fetele  nu l-au făcut de ruşine. Ele sunt argumentul măreţiei sale. Ele sunt exemplul de reuşită în viaţă, îndemnul generaţiilor care s-au întâlnit în faţa tablei pline de exerciţii cu profesorul Dumitru Chiş.
Nu e uşor să fii directorul unei şcoli timp de peste 25 de ani. Şcoala din Sălişte a devenit renumită. Şcoala poartă numele lui Eminescu. Şcoala poartă amprenta demnităţii lui Dumitru Chiş care spre surprinderea mea este un mare sentimental.
"Încă din primii ani de profesorat mi-am fixat reperul unui dascăl întruchipat de un mare actor de culoare, Sydney Poitier, în filmul "Domnului profesor cu dragoste".
Dumitru Chiş s-a născut în Săliştea de Sus pe 3 ianuarie 1948, a făcut parte din prima generaţie a liceului de cultură generală, secţia reală din Borşa, între anii 1961-1965. După ce a urmat Institutul Pedagogic din Baia Mare între anii 1967-1970, şi-a definitivat studiile superioare în cadrul Universităţii din Timişoara, specializarea matematică pe care a absolvit-o în 1979. Se căsătoreşte cu profesoara de limba română, Maria Vlad, apoi urmează ascensiunea profesională promovând examenul de definitivat de gradul II şi I, ultimul la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.
În calitate de profesor de matematică, pe parcursul anilor, a dat foarte multe generaţii de elevi care au urmat cursurile facultăţilor, astăzi sunt medici, ingineri, economişti, profesori, jurişti, cercetători în diferite domenii, unii dintre aceştia sunt şi cadre universitare în ţară sau în străinătate.
Anii au trecut pe nesimţite. Şlefuitorul de diamante s-a apropiat de pensionare. Elevii din Săliştea de Sus au vizionat filmul: Domnului profesor cu dragoste! Bărbatul Dumitru Chiş a avut în colţul ochilor o lacrimă. Cuvintele colegului de generaţie au aceeaşi reverberaţie ca la început: Dumitru Chiş  a dat noi dimensiuni nobilei misiuni de dascăl. A îmbinat exigenţa cu toleranţa şi omenia, câştigând preţuire şi prestanţă. Dumitru Chiş a primit din partea elevilor şi colegilor prin profesia aleasă, recunoaştere şi respect!
Ora liniilor paralele s-a terminat. Ora teoremei lui Pitagora e pe sfârşite, cercul profesiei s-a închis plin de satisfacţii şi împliniri. Dumitru Chiş trăieşte pentru generaţiile sale ca un mare sentimental printre matematicieni.
Acest minunat silogism "şi diamantele strălucesc" se potriveşte bine cu un alt silogism "şi oamenii sunt oameni" care sună minunat în acest context despre personalitatea prof. Dumitru Chiş.
                                                                                 Nicoară Mihali

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu