marți, 19 iunie 2012

Noi file din cronica escaladării pretenţiilor neorevizioniştilor unguri




Cotidianul.ro a publicat în premieră sinteza “Cronologia proiectului „Autonomia Ţinutului Secuiesc” (perioada 16 februarie 1966-04 iunie 2011), parte a unei secţiuni mai ample din volumul “Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale”, autor Aurel I. Rogojan.
În cele ce urmează, publicăm noi file din cronica escaladării pretentiilor neorevizioniştilor unguri, care acoperă intervalul iunie 2011- iunie 2012.
15 iunie 2011
"Ungaria avertizează că planul de reorganizare administrativă a României ar modifica harta etnică"
"Semjen Zsolt, vicepremier ungar responsabil de politica naţională, a criticat planul de reorganizare administrativ - teritorială propus de Guvernul României, afirmând că acesta ar aduce 'o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice'. Totodată, a apreciat că planul reprezintă 'o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc şi din Transilvania' şi a adăugat că 'este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite'.
Nota: Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost invitat (16.06.2011) la sediul MAE, ocazie cu care 'partea română şi-a exprimat dezacordul faţă de declaraţiile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative'. 'Partea română a apreciat ca neuzual şi nepotrivit demersul public al părţii ungare în condiţiile în care reorganizarea teritorială a României este o chestiune strict de politică internă, iar dezbaterea publică pe marginea acestui proces a fost lansată de puţin timp', se arată într-un comunicat MAE referitor la întrevederea cu Fuzes. (...)"
15 iunie 2011
"Partidul Civic Maghiar propune o regionalizare asimetrică de 12 regiuni, printre care şi Ţinutul Secuiesc"
"Organizaţiile PCM din Covasna, Harghita şi Mureş propun o regionalizare asimetrică, în opinia civicilor maghiari trebuind să existe 12 regiuni, printre care şi Tinutul Secuiesc, transmite corespondentul 'Mediafax'. (...) Din punctul de vedere al organizaţiilor PCM din cele trei judeţe, regiunile acceptabile sunt: Moldova de Nord-Bucovina, Moldova de Sud, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Banatul, Partium (regiunea Crişurilor), Transilvania de Nord, Maramureş, Transilvania de Sud, Bucureşti şi Tinutul Secuiesc.
16 iunie 2011
"Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) respinge orice variantă de reîmpărţire administrativ-teritorială a României care să contureze înfiinţarea 'enclavei etnice autonome Ţinutul Secuiesc'
Intr-un comunicat de presă remis joi (16.06.2011) 'Agerpres', conducerea Forumului menţionează că proiectul de reorganizare a regiunilor iniţiat de UDMR reconstituie virtual graniţele stabilite prin Diktatul de la Viena din 1940 şi va avea drept consecinţă epurarea etnică a românilor din arcul intracarpatic.
'Formarea unui judeţ care să înglobeze actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş, după modelul stalinist al Regiunii Autonome Maghiare, va adânci discriminarea românilor din acest areal şi va constitui o etapă majoră în realizarea proiectului hungarist de instituţionalizare a ţării secuilor şi de scoatere a acestuia de sub autoritatea statului român', se arată în comunicatul de presă, în care se mai spune că reorganizarea teritoriului României conform solicitărilor organizaţiilor politice naţionaliste maghiare, dublată de adoptarea statutului minorităţilor naţionale prin care urmează să se confere drepturi colective şi autonomie politică acestora, fac parte din strategia de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice în această zonă din inima României.
În opinia conducerii Forumului, acest lucru este cu atât mai 'primejdios' pentru statul român, cu cât, în perspectivă, locuitorii de etnie maghiară ai aşa-zisului 'Tinut Secuiesc' vor deveni cetăţeni ai Ungariei în baza Legii cetăţeniei adoptate nu cu mult timp în urmă de autorităţile de la Budapesta. (...)
09 iulie 2011
“Ţara Ardealului e patria mea! -Autonomia Ţinutului Secuiesc este o chestiune vitală pentru maghiarii din Bazinul Carpatic"
''Înfăptuirea autonomiei Ţinutului Secuiesc este o chestiune vitală pentru maghiarii din Bazinul Carpatic, a declarat vicepreşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria (KDNP), Ferenc Kalmar, în discursul său rostit la o masă-rotundă a cărei temă a fost autonomia Transilvaniei, organizată în cadrul întâlnirii mondiale a ungurilor intitulate 'Ţara Ardealului e patria mea'.
Vicepreşedintele KDNP a afirmat: 'Am ajuns la un moment istoric în care, în contextul reorganizării administrative a României, chestiunea aflată pe ordinea de zi este cum vor funcţiona în continuare cele trei judeţe - Harghita, Covasna şi Mureş - cu o populaţie majoritar maghiară, înglobate în alte judeţe sau ca o regiune unitară, de sine stătătoare, beneficiind de autonomie teritorială. Maghiarii de aici nu cer nimic mai mult decât ceea ce li se cuvine şi celorlalte popoare din Uniunea Europeană, dat fiind faptul că o asemenea autonomie funcţionează foarte bine în Tirolul de Sud, în Catalonia şi în Finlanda. Miza este dăinuirea maghiarilor pe pământul lor natal'. (...)''
08 august 2011
Diversiune neorevizionistă maghiară la Chişinău: 'Ţara Secuiască. Susţinem independenţa!'
Mesajul, alături de o hartă care delimitează 'Tinutul Secuiesc', precum şi de o stemă care ar reprezenta această regiune din România au aparut in afise raspandite in Chisinau.
Potrivit portalului 'Patriotism.md', apariţia afişelor ar demonstra că majoritatea populaţiei din Republica Moldova se consideră de 'etnie moldovenească' şi că susţine independenţa 'Tinutului Secuiesc'. 'Cetăţenii moldoveni îşi exprimă solidaritatea cu forţele patriotice din Tara Secuiască, care îşi revendică dreptul la independenţă în conformitate cu normele de drept europene şi internaţionale'
Nota: Afişele au fost găsite în refugiile de autobuz din (...) Chişinău, Drochia, Edineţ, Munceşti şi Sângerei,
10 august 2011
Preşedintele Parlamentului Ungariei şi liderul Jobbik, aşteptaţi la tabara organizată de “Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal / Erdelyi Magyar Ifjak /-EMI
"Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, şi liderul partidului de extremă dreaptă din Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, sunt aşteptaţi să participe la o tabără organizată, de miercuri (10.08.2011) până duminică (14.08.2011), în apropierea municipiului Gheorgheni de Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal, acuzată, de-a lungul timpului, că promovează mesaje extremist.
Spre deosebire de celelalte tabere organizate în judeţul Harghita, cum ar fi 'Tineretul şi Uniunea Europeană' sau 'Tusvanyos', organizatorii nu asigură traducere în limba română şi nici nu pun la dispoziţie comunicate de presă în limba română."
19 -26 august 2011
"Întâlnirea Tinerilor Maghiari din Afara Ungariei"
Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat pe probleme de politică naţională în guvernul Ungariei, a anunţat că in perioada 19-26 august 2011, va avea loc intâlnirea Tinerilor Maghiari din Afara Ungariei, eveniment care va reuni 450 de participanţi de origine maghiară din 17 state ale lumii.
Manifestarea se va desfăşura în localităţile ungare Godollo, Szentendre şi Budapesta (...) 90% din cheltuielile evenimentului sunt finanţate de Fondul 'Bethlen Gabor'."
17 august 2011
"Zilele Maghiare Partium”
"În perioada 26-28.08.2011 la Satu Mare va avea loc cea de-a X-a ediţie a Zilelor Maghiare Partium. (...)
Principalii organizatori ai manifestării sunt: Fundaţia 'Identitas' şi UDMR, iar sponsorii evenimentului: Consiliul municipal şi Consiliul Judeţean Satu Mare.
Parteneri: Asociaţia 'Ady Endre', Asociaţia Culturală 'Aranykapu', filiala MADISz Satu Mare, Iniţiativa Tineretului Maghiar (MIK), Cercul 'Sf. Stefan', Uniunea Elevilor Maghiari din Satu Mare, Consiliul Judeţean al Elevilor Satu Mare, EKE şi Asociaţia 'Harag Gyorgy' din cadrul Teatrului de Nord Satu Mare."
22 august 2011
Preşedintele Parlamentului ungar: “Unificarea transfrontalieră a naţiunii - politica naţională a Ungariei”
''(...) Vorbind despre politica naţională, Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului ungar, a menţionat într-un interviu că (...) aceasta va fi una de succes doar dacă se va reuşi unificarea transfrontalieră a naţiunii şi convingerea elitelor politice din 'statele succesoare' că nu sunt inamici potenţiali, ci mai degrabă potenţiali aliaţi în faţa unor anumite provocări externe. (...)
'Nu am o părere bună despre rezultatele elitei politice maghiare din Bazinul Carpatic (...) din cauză că timp de 20 de ani abia dacă au făcut ceva pentru a duce la îndeplinire năzuinţele de autonomie' a formulat Kover (...), adăugând că (...) 'liderii maghiari nu au ajuns la un numitor comun nici în ceea ce priveşte revendicările lor faţă de propria patrie, revendicări pe care statul ungar ar putea să le sprijine pe scena internaţională pentru ca maghiarii din Slovacia, România sau din celelalte state succesoare să poată exista ca persoane cu un statut egal'. ''
25 august 2011
Monedă secuiască în inima Ardealului
Eltes Zoltan Imre, membru al Organizaţiei "Erdelyi Ero", a făcut public proiectul unei cooperative bancare pe nume 'Siculorum'. (...) Primul pas ar fi “emiterea de bonuri valorice sau mai bine zis file de CEC pe care vrem să le scoatem în circulaţie în anul 2012 şi vrem să imprimăm pe aceste bonuri valorice personalităţi din regiune. (...) Acest SIC este în valoare de 100 de euro (.. .) Eu nu văd nicio problemă dacă un bon valoric începe să circule paralel cu banul românesc şi în paralel cu euro. Cu cât sunt mai multe bonuri valorice şi cu cât sunt mai multe instrumente de plată, şi economia începe să prospere, atunci este îmbucurător. (...)”
28 august 2011
"Steag al unei organizaţii horthyste, sfinţit la Cluj Napoca"
Steagul unei organizaţii horthyste, Ordinul Vitejilor, a fost sfinţit, în biserica romano-catolică 'Sfântul Mihail' din Cluj-Napoca. Extremiştii maghiari care au participat la această ceremonie au sfârşit evenimentul prin intonarea imnului Ungariei.
Ordinul Vitejilor a fost înfiinţat de dictatorul ungur Miklos Horthy, în anul 1920. Această organizaţie urma să ţină vie 'conştiinţa maghiară' în toate teritoriile care aparţinuseră Ungariei habsburgice.
Nota: dupa 1945, această organizaţie a fost desfiinţată, împreună cu alte asociaţii fasciste. Ordinul Vitejilor a fost reînfiinţat imediat dupa 1989. Conducatorul Districtului Transilvania este Lazar Elemer, din Miercurea-Ciuc, iar conducatorul “Scaunelor ardelene” Kalmar Janka, din acelasi oras. Fiecare scaun are in fruntea sa cate un conducator si cate un “comandant” – care are grade (cel mai inalt fiind de general). Scaunele secuiesti, au urmatoarea conducere (primul nume este al conducatorului, cel de-al doilea al comandantului – cu mentionarea doar a gradului de general): scaunul Ciuc – Deak Imre si Darvas-Kozma Josef, din Miercurea-Ciuc; scaunul Odorhei – Kovecsi Nagy Zsigmond si Kavari Gabor (general), din Odorheiu-Secuiesc; scaunul Gheorgheni – Deak Arpad (general) si Bocskai Istvan, din Sovata; scaunul Bradut-Miclosoara – Benko Emoke, din Bradut si preotul reformat Krizbai Imre (general), din Baraolt; scaunul Sepsi – Erdely Bela si Bordas Attila (general), din Sfantu-Gheorghe; scaunul Kezdi – Foldes Lajos, din Targu-Secuiesc si Kelemen Denes (general), din Ghelinta; scaunul Mures – Biro Istvan si Benko Bela Josef (general), din Targu-Mures; scaunul Turda – Pataki Josef si Dimen Josef (general), din Turda; municipiul Oradea – Bokor Laszlo (general), din Oradea; judetul Satu Mare – preotul Nagy Åžandor (general); judetul Maramures – Nagy Zoltan (general), din Baia-Mare. Sa mentionam ca un membru marcant al Ordinului a fost si Wass Albert.
Din anul 2006, organul de presa al Ordinului este “Informatia Vitejilor”. Iata si cateva asociatii derivate ale Ordinului: Societatea “Horthy Miklos”, Comunitatea Camarazilor de Lupta Maghiari, Asociatia Paznicilor Maghiari ai Coroanei.
01 septembrie 2011
Însemnele autonomiei Ţinutului Secuiesc pe sigla Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna
Ministrul de interne, Traian Igaş, a ordonat schimbarea stemei Inspectoratului de Poliţie Covasna. Noua stemă cuprinde şi stema secuiască 'Trei Scaune'. (...)
Elementele care se regăsesc în heraldul judeţului Covasna au fost preluate de către heraldul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. (...)"
05 septembrie 2011
Preşedintele Parlametuui Ungariei, Kover Laszlo, a fost ales preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar / Magyar Polgári Párt – M.P.P./ din România
''Funcţia de preşedinte onorific acordată lui, preşedintele Parlamentului ungar, la congresul de la sfârşitul săptămânii trecute al Partidului Civic Maghiar (MPP), nu îl încarcă pe acesta cu nicio sarcină, a declarat Fazakas Tibor, vicepreşedintele MPP. (...)
Kover Laszlo a declarat la congresul partidului că, în ultimii 20 de ani, nu a avut niciodată impulsul de a deveni membru al altei comunităţi politice, dar acum, simţind spiritul comunitar puternic al MPP, a acceptat funcţia de preşedinte onorific. (...)
14 septembrie 2011
Conferinţe pentru ‘promovarea autonomiei’ la Bucureşti, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş
În organizarea Ligii “Pro Europa'', la Bucureşti, a avut loc prima conferinţă intitulată 'Prezentarea autonomiei provinciei Tirolului de Sud din Italia' al cărei scop a fost prezentarea populaţiei române şi maghiare a modelului de autonomie regională.
Conferinţa pentru promovarea autonomiei au urmat si la Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş.
15 septembrie 2011
Partidul Civic Maghiar distribuie 250.000 de cărţi poştale prin care îndeamnă secuii şi ceangăii să se declare maghiari
"Partidul Civic Maghiar a distribuit, începând de joi (15.09.2011), 250.000 de cărţi poştale în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, prin care îi indeamana pe secui şi ceangăi să se declare maghiari la recensământul populaţiei care va avea loc în luna octombrie. (...)
Preşedintele P.C.M., Szasz Jeno, a declarat pentru 'Agerpres' că PCM a iniţiat această campanie deoarece nu este de acord cu 'manevra' celor de la putere de a diviza comunitatea maghiară pe criterii regionale. (...)"
15 septembrie 2011
"UDMR protestează faţă de situaţia de la UMF Târgu Mureş"
Cotidianul: "Uj Magyar Szo" - cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti – relateaza : ''Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş refuză în continuare aplicarea noii Legi a învăţământului şi nu permite înfiinţarea secţiei cu predare în limba maghiară, s-a menţionat în comunicatul secretarului general adjunct al UDMR, Tivadar Magyari.
Potrivit comunicatului remis Biroului de la Bucureşti al Agenţiei Ungare de Presă 'MTI', :“Pentru UDMR, tot ce se întâmplă la universitatea din Târgu Mureş oferă noi argumente pentru înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară de sine stătătoare(...)''
20 septembrie 2011
Consiliul Naţional Secuiesc cere autonomia Ţinutului Secuiesc prin Tratatul de la Lisabona
Consiliul Naţional Secuiesc a decis să se foloseasca de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obtine automia teritoriului, pe modelul catalan. Demersul are scopul de a strange un milion de semnaturi si de a se adresa Uniunii Europene, care va fi pusa in fata faptului implinit pentru ca se face apel la una dintre clauzele fondatoare ale Uniunii: posibilitatea de a participa activ si in mod direct la procesul decizional european. Petitia de un milion de voturi nu ar trebui sa fie foarte greu de strans pentru ca, printre semnatari, se pot afla si cetateni europeni, inclusiv cetatenii din Ungaria.
Primul pas al demersului a fost trimiterea catre Guvernul Romaniei a unei petitii prin care se semnaleaza activarea clauzei din Tratat.
Conform hotararii adoptate, obiectivul initiativei cetatenesti ce urmeaza sa fie demarata de Consiliul National Secuiesc este recunoasterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunitatilor autohtone care pastreaza particularitati nationale si traditii specifice, precum si asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea.
Nota: Tratatul de la Lisabona, cunoscut in faza de proiect sub numele de “Tratatul de Reforma”, este un tratat destinat sa inlocuiasca tratatul constitutional european. Textul tratatului s-a finalizat in urma unui summit neoficial la Lisabona la 19 octombrie 2007, iar la 13 decembrie 2007 tratatul a fost semnat de catre reprezentantii celor 27 de state membre ale UE, inclusiv Romania
22 septembrie 2011
Un nou proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc
Preşedintele organizaţiei municipale a UDMR Sfântu Gheorghe şi primar al municipiului, Antal Arpad, a declarat, într-o conferinţă de presă, că pregăteşte un proiect privind autonomia Tinutului Secuiesc ('Mediafax').
“Am început să lucrez la un astfel de proiect. Ar fi exagerat să spun că este un statut de autonomie, pentru că un statut de autonomie există deja, elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc, trebuie însă să recunoaştem că în acesta sunt foarte puţine reglementări care privesc comunitatea română', (...) 'Pentru a putea sta la masa discuţiilor şi a dialoga cu românii din secuime trebuie să spunem foarte clar şi explicit ce se va întâmpla şi ce dorim noi să se întâmple în acest ţinut, tocmai ca românii să nu aibă temeri faţă de autonomia Tinutului Secuiesc”
27 septembrie 2011
"S-a înfiinţat Mişcarea Apărătorilor Patriei din Bazinul Carpatic"'
A luat fiinţă Mişcarea Apărătorilor Patriei din Bazinul Carpatic'( Karpat-Haza Orei Mozgalom' ) , a anunţat portalul 'Hunhir.info'.
Conform informaţiilor, noua structură este alcătuită din gardişti, membri ai dreptei, apărători pentru un viitor mai frumos al cetăţenilor, membri ai altor mişcări naţionale. Telul acestei mişcări este apărarea naţională, valorile, cooperarea.
Conform Mişcării Apărătorilor Patriei din Bazinul Carpatic, cele trei structuri, Jobbik, Garda Naţională Maghiară şi Noua Gardă Maghiară, izolându-se mai degrabă una de alta, îşi poartă propria bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru supravieţuirea naţiunii. Mişcarea este de părere că ea ar putea îndeplini rolul de liant între cele trei structuri mai sus amintite. Potrivit acestora, 'ori noi suntem liantul, ori vom construi acest liant', pentru că 'sunt mult mai multe lucruri care ne unesc, comparativ cu cele care ne dezbină'."
30 septembrie 02 octombrie 2011
"Zilele Culturale Maghiare din Valea Jiului"
'în perioada 30.09 - 02.10.2011, au avut loc 'Zilele Culturale Maghiare din Valea Jiului' în cadrul acestora desfăşurându-se o serie de manifestări culturale şi conferinţe, printre care şi Conferinţa 'Comunitatea maghiară din Valea Jiului', care a avut loc la Lupeni şi la care a participat şi Iulius Winkler, preşedintele filialei judeţene Hunedoara a UDMR.
Acesta a declarat că '(...) In momentul actual, cea mai importantă provocare este recensământul, deoarece toate drepturile privind minorităţile, dar şi aplicarea Legii privind statutul minorităţilor depind de ponderea demografică. Momentul acesta este crucial, iar acum trebuie să ne asumăm apartenenţa la comunitatea maghiară, acest lucru fiind valabil şi în comunităţile maghiare care trăiesc în minoritate absolută'. (...)
02 octombrie 2011
Comemorarea celor 13 generali martiri de la Arad
La Arad, a avut loc festivitatea de deschidere a 'Zilelor Maghiare din Arad'. Prima manifestare a fost comemorarea celor 13 generali ai luptelor din timpul revoluţiei paşoptiste(…).
03 octombrie 2011
"Deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Târgu Mureş fost marcată prin festivităţi separate"
"La Târgu Mureş, deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie a fost marcată prin două festivităţi separate, întrucât profesorii şi studenţii de etnie maghiară au vrut să atragă atenţia că doresc înfiinţarea unei linii separate în limba maghiară. (...).”Postul de radio: "România Actualităţi" din 03.10.2011, ora: 22:05
12 octombrie 2011
Partidul Civic Maghiar – filial Covasna cere arborarea drapelului secuiesc pe toate instituţiile publice din secuime
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, consideră că drapelul secuiesc ar trebui să fie arborat pe toate instituţiile publice din secuime, inclusiv cele deconcentrate, şi nu doar la primării (...) Potrivit acestuia, când este vorba de drepturile comunităţii maghiare, nu este nevoie numai de demersuri superficiale, ci de paşi concreţi. 'Tinutul Secuiesc are un steag şi ar trebui să vedem pe câte instituţii publice este arborat acest drapel la ora actuală. Trăim în Tinutul Secuiesc, nu în alte zone, iar acest ţinut are propriul steag, care trebuie arborat (...)"
25 octombrie 2011
"Partidul Civic Maghiar iniţiază referendum pentru înfiinţarea regiunii 'Ţinutul Secuiesc”
Referendumul pentru înfiinţarea regiunii administrative 'Ţinutul Secuiesc' a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Covasna. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat şi semnat de reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM), care îşi motivează acest demers prin dreptul comunităţii locale de a decide asupra viitorului ei, inclusiv în chestiuni ce ţin de reorganizarea administrativ-teritorială.
25 octombrie 2011
Autorităţile locale din Covasna propun o asociaţie care să asigure funcţionarea Biroului de reprezentare 'Ţinutul Secuiesc la Bruxelles
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul local Sfântu Gheorghe isi propun să constituie o asociaţie prin intermediul căreia să asigure funcţionarea Biroului de reprezentare 'Tinutul Secuiesc' deschis la Bruxelles.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a declarat marţi (25.10.2011) pentru 'Agerpres' că în momentul de faţă cadrul legal nu permite angajarea unei persoane care să lucreze în acest birou, drept urmare s-a recurs la constituirea acestei asociaţii. 'Iniţiem Asociaţia de dezvoltare intercomunitară EUINFO împreună cu Consiliul local Sfântu Gheorghe
pentru a putea pune în mişcare biroul de reprezentare de la Bruxelles (...). Statutul asociaţiei a fost afişat timp de o lună şi urmează ca pe data de 27 octombrie să îl supunem spre aprobare plenului Consiliului Judeţean (...).”
27 octombrie 2011
Deschiderea la Sfântu Gheorghe a unei filiale a “Institutului Naţional de Cercetări pentru Minorităţi"
La Sf. Gheorghe a fost deschis un birou al Institutului Naţional de Cercetări pentru Minorităţi, cu sediul la Cluj. Biroul va efectua cercetări privind minorităţile din regiunea Tinutului Secuiesc.
27 octombrie 2011
Sprijinirea învăţământului în limba maghiară pentru copiii ceangăi
Consiliul Judeţean Harghita a semnat la Miercurea Ciuc un contract de parteneriat cu Uniunea Ceangăilor Maghiari din Moldova referitor la sprijinirea învăţământului pentru copiii ceangăi care învaţă în limba maghiară.
27 octombrie 2011
Publicaţia 'Szekely Nep', a Consiliului National Secuiesc - SZNT va continua să apară trimestrial
'Biro Zsolt, redactorul-şef al publicaţiei 'Szekely Nep' (primul număr a apărut în 5.000 de exemplare, cu ocazia şedinţei festive a Consiliului Naţional Secuiesc, care a avut loc în data de 19.11.2010, în Parlamentul Ungarie), a declarat că se va continua editarea acestei publicaţii, care popularizează, în primul rând, aspiraţiile de autonomie şi documentele privind proiectele de reorganizare administrativ-teritorială a României. Acesta a menţionat că al doilea număr al publicaţiei va fi editat în 70.000 de exemplare şi va conţine 12 pagini.
Editorul publicaţiei trimestriale va fi Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc. Următorul număr va apărea în lunile ianuarie sau februarie.
În al doilea număr al publicaţiei, pe prima pagină va figura un protest împotriva divizării administrative a României, o hartă colorată a Tinutului Secuiesc. Publicaţia va mai conţine un interviu realizat cu Kover Laszlo şi studiul lui Izsak Balazs intitulat 'Autonomiile din Europa şi autodeterminarea Tinutului Secuiesc'.
Difuzarea publicaţiei se va face cu forţele proprii ale Consiului şi anume de către delegaţii acestuia.'
30 ocotmbrie 2011
Vot în favoarea referendumului pentru înfiinţarea "Ţinutul Secuiesc”
Consilierii UDMR şi Partidului Civic Maghiar din Consiliul Judeţean Covasna au votat, în şedinţa de luni (31.10.2011), organizarea unui referendum privind înfiinţarea Szekelyfold, adică (...) Tinutul Secuiesc. Cu acestprilej, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a declrat : (...) 'Tinutul Secuiesc reprezintă o problemă sufletească pentru toţi. Dacă în Bucureşti se nasc decizii care îi pun într-o situaţie nesigură pe oamenii din Tinutul Secuiesc, Trei Scaune va reacţiona, deoarece trebuie să facem paşi, dacă regiunea va fi dezmembrată în sens cultural şi economic', a afirmat El a precizat că 'scopul referendumului este să modifice graniţele actuale ale judeţului Covasna pentru a se alătura în viitor unităţii administrative Tinutul Secuiesc'. (...)
01 noiembrie 2011
"UDMR propune, la revizuirea Constituţiei, eliminarea caracterului naţional al statului român"
Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei prin care se elimină caracterul naţional al statului român, cu toate că dispoziţiile actualei Constituţii privind caracterul naţional nu pot face obiectul revizuirii.
02 noiembrie 2011
Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Municipal Sf. Gheorghe vor finanta Asociaţia 'Euinfo,' prin intermediul căreia va fi asigurata funcţionarea Reprezentanţei Tinutului Secuiesc de la Bruxelles.
Asociaţiei 'Euinfo' prin intermediul căreia va fi finanţată funcţionarea Reprezentanţei Tinutului Secuiesc de la Bruxelles. va avea un capital de 40.000 de lei, care vor fi acordaţi lunar de partenerii asociatiei, respectiv Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliul Municipal Sfantu Gheorghe.
02 noiembrie 2011
Partidul Civic Maghiar solicita ca şi CJ Harghita să organizeze un referendum local privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, şi liderul grupului consilierilor judeţeni PCM din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Kovacs Arpad Andras, au declarat (02.11.2011), într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii formaţiunii vor discuta cu cei ai UDMR pentru ca atât CJ Harghita, cât şi unele consilii locale din Mureş să adopte hotărâri ca cea aprobată de CJ Covasna, care a decis organizarea unui referendum local, în data de 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judeţului şi înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Tinutul Secuiesc.
16 noiembrie 2011
Parlamentul ungar găzduieşte şedinţa Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF).
'In data de 16.11.2011, în Parlamentul ungar, a avut loc şedinţa Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF). (...) Pe ordinea de zi a şedinţei au figurat subiecte referitoare la dezvoltarea infrastructurii, oportunităţi de cooperare regională, aderarea la Spaţiul Schengen, relaţiile de colaborare ungaro-ucrainene, ungaro-croate, ungaro-sârbe. (...)
Referindu-se la aderarea la Spaţiul Schengen, Biro Zsolt, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc din România, a menţionat că este importantă nu numai consolidarea colaborării transfrontaliere şi regionale, ci şi găsirea unei modalităţi optime pentru consolidarea relaţiilor între Tinutul Secuiesc şi ţara-mamă, în cadrul Spaţiului Schengen. (...) In ceea ce priveşte învăţământul, Biro Zsolt a menţionat că este importantă crearea unui sistem instituţionalizat independent. Referindu-se la situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş, acesta a declarat că România este foarte departe de a fi în măsură să soluţioneze situaţia învăţământului în limba maternă.''
21 noiembrie 2011
"Separarea etnică a liniilor de învăţământ din UMF Tg Mureş ajunge în justiţie"
"Asociaţia maghiară pentru pregătirea medicală şi farmaceutică din România” a promovat, la Tribunalul Mureş, acţiunea în contencios administrativ împotriva Senatului şi a rectorului UMF, cerând anularea Cartei Universităţii.
Avocatul asociatiei, Kincses Elod susţine că Senatul UMF Tg Mureş se opune oricărei modificări a Cartei universităţii favorabilă dezvoltării învăţământului medical în limba maghiară.
21 noiembrie 2011
Apelul al Mişcarii Tineretului Maghiar din cele '64 de Comitate' (HVIM)
“Ii chemăm pe toţi să vină în 1 decembrie pe străzile din Miercurea Ciuc să le arătăm cotropitorilor că încă există rezistenţă maghiaro-secuiască.
"In 1 Decembrie va fi al treilea an când, în interesul propriei campanii şi recurgând la provocare în mod conştient, 'Noua Dreaptă', călăuzită de şovinism şi ură împotriva maghiarilor, îşi va ţine defilarea în oraşe secuieşti, sărbătorind ruperea Ardealului.
Mişcarea de Tineret '64 de Comitate' (HVIM) consideră că a sosit timpul să punem capăt furiei şovine şi defăimării naţiunilor secuieşti şi maghiare!
Noi nu ieşim pe stradă împotriva românilor, ci împotriva organizaţiei şoviniste care în timp ce revendică alipirea Republicii Moldova la România, nu numai respinge dreptul maghiarimii la Ardeal, dar vrea să scuipe în faţă secuimea pe propriul pământ natal. Este o chestiune de onoare să fim acolo. Forţele politice care insistă asupra tăcerii şi ascunderii încearcă doar să-şi mascheze oportunismul şi laşitatea.
Ii chemăm pe toţi să vină în 1 decembrie pe străzile din Miercurea Ciuc să le arătăm cotropitorilor că încă există rezistenţă maghiaro-secuiască."
22 noiembrie 2011
A fost constituit grupul de lucru pentru diaspora maghiarilor"
La Budapesta, a avut loc şedinţa de constituire a grupului de lucru pentru diaspora maghiarilor, care va funcţiona în cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic.
23 noiembrie 2011
Forumul Civic al Românilor condamnă declaraţiile 'incitatoare' ale Consiliului Naţional Secuiesc"
"Forumul Civic al Românilor (FCR) din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă 'declaraţiile iresponsabile şi incitatoare' ale Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) privind organizarea unor acţiuni de nesupunere civică pentru apărarea unităţii 'Tinutului Secuiesc', precum şi transpunerea unei probleme interne a României, respectiv reorganizarea administrativ-teritorială, pe agenda organismelor UE.
Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat transmis 'Agerpres', că extremiştii maghiari promovează 'formule şi practici specifice feudalismului sau regimului stalinist', contrare spiritului european, tratatelor internaţionale şi legilor ţării, fără a ţine cont de voinţa celor 400.000 de români care trăiesc în cele trei judeţe, nici de voinţa întregului popor român şi nici de prevederile constituţionale care stipulează caracterul 'naţional, unitar, independent şi indivizibil al statului român'.
Având în vedere 'escaladarea demersurilor de constituire şi instituţionalizare a unei enclave etnice în mijlocul României, în fapt un veritabil stat în stat, şi internaţionalizarea acestora sub masca dreptului de iniţiativă cetăţenească în adoptarea unor acte comunitare', FCR solicită autorităţilor statului român să ia măsuri ferme de contracarare a oricăror acţiuni contrare ordinii constituţionale şi pentru asigurarea respectării legii şi autorităţii statale în mod unitar pe întreg teritoriul naţional. (...)"
12 decembrie 2011
Mesajul vicepremierului ungar Zsolt Semjen la Adunarea delegaţiilor Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (ENMT) :
'Ceea ce este permis altor popoare, ne este permis şi nouă. Dacă alte popoare din Europa pot să aibă autonomie, atunci putem să avem şi noi'
''La Târgu Mureş a avut loc Adunarea delegaţiilor Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (ENMT) în cadrul căreia Tokes Laszlo a fost reales în funcţia de preşedinte, iar Sandor Krisztina, vicepreşedintele partidului, în funcţia de preşedinte executiv. (...).''
''Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a salutat, într-un mesaj video, Adunarea delegaţiilor Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT). (...) Acesta a accentuat că maghiarii nu pot să accepte unităţi de măsură duble nici în privinţa problemelor istorice, nici în cele ale actualităţilor politice. 'Ceea ce este permis altor popoare, ne este permis şi nouă. Dacă alte popoare din Europa pot să aibă autonomie, atunci putem să avem şi noi' - a precizat vicepremierul ungar.''
20 decembrie 2011
Înfiinţarea Agenţiei de Presă Digitală Interregională Hajdu-Bihor
A devenit funcţionala Agenţia de Presă Digitală Interregională Hajdu-Bihor - Bihor ale cărei ştiri sunt disponibile pe site-urile 'dehir.hu' şi 'newsbihor.ro', a informat Meszaros Gyorgy, director de marketing la postul local de televiziune din Debrecen.
Infiinţarea agenţiei s-a realizat cu suma de 558.000 de euro câştigată în urma unui concurs din cadrul Programului de Colaborare Transfrontalieră Ungaria-România.
22 decembrie 2011
Constituirea în cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic a “Grupului de lucru pentru autonomia 'Ţinutului Secuiesc'"
In cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic, intrunit la Budapesta, s-a constitui un ‘Grup de lucru pentru autonomia 'Tinutului Secuiesc'. adică a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Kulcsar Terza Jozsef, presedintele P.C.M. Covasna a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest grup va avea ca scop principal autonomia teritorială şi promovarea acestui deziderat în Uniunea Europeană.
05 ianuarie 2012
Pe frontispiciul unui liceu din Miercurea Ciuc a fost montată stema Ungariei
Stema a fost montată după renovarea care a fost făcută pe banii Primăriei. Odată cu schimbarea stemei oraşului Miercurea Ciuc, care era înainte pe frontispiciul clădirii, a fost schimbată şi inscripţia în limba română a denumirii liceului cu cea în limba maghiară “Liceul Principal Romano-Catolic”.
2012, ianuarie, 23
Apelul presedintelui Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT) Tokes Laszlo:
“(…) A venit timpulsă dăm un nou avânt, printr-o iniţiativă civică europeană, luptelor noastre pentru obţinerea autonomiei din BazinulCarpatic”
''Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT), le-a adresat o scrisoare liderilor organizaţiilor membre ale KMAT şi politicienilor maghiari de peste hotare implicaţi în procesul dobândirii autonomiei maghiarilor, în care le solicită acestora să se solidarizeze pentru o iniţiativă civică europeană.
Conform scrisorii, 'a sosit timpul să dăm un nou avânt, printr-o iniţiativă civică europeană, luptelor noastre pentru obţinerea autonomiei din Bazinul Carpatic'.
2012, februarie 25
'Pe lângă obţinerea autonomiei Tinutului Secuiesc vom face o ţară mamă internă pentru maghiarii din România'"
Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat la primul Congres al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), că pe lângă obţinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, o altă sarcină a reprezentanţilor comunităţii maghiare este de a crea 'o ţară mamă internă pentru maghiarii din România'. autonomia Tinutului Secuiesc, la fel avem sarcina să facem o ţară mamă internă pentru maghiarii din România'.
Preşedintele CNS a mai spus că diferitele forme de autonomie pe care Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania le-a formulat, la fel ca şi CNS, nu sunt independente, iar pentru ele trebuie să colaboreze toate forţele politice şi organizaţiile civile din maghiarime. (...)
Totodată, Izsak Balazs a spus CNS va colabora cu PPMT şi cu PCM pentru ca limba maghiară să devină 'limbă oficială regională' în Transilvania. (...)"
2012, februarie 27
Zsolt Nemeth, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei a participat la Congresul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT)
' Zsolt Nemeth, secretarul de stat al MAE ungar, care a participat la Congresul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ad-hoc, organizate în comun cu Laszlo Tokes, că în zonă s-a creat o situaţie nouă.
'Apreciem că a sosit timpul să considerăm relaţiile ungaro-române drept o alianţă strategică', a declarat Zsolt Nemeth. El a adăugat că între cele două ţări nu există doar o interdependenţă tactică, tranzitorie, iar realizarea acestei alianţe este importantă atât din perspectiva construcţiei central-europene, cât şi din aceea a politicii comune europene. Secretarul de stat ungar a apreciat că există în ambele guverne voinţa politică necesară pentru acest lucru.
Nemeth a mai menţionat că principala problemă a alegerilor parlamentare din toamnă din România este dacă voinţa politică se va menţine de partea română şi după alegeri. (...)''
2012, februarie 27
" Singura şansă a Partidului Popular Maghiar din Transilvania este că noi reprezentăm, la Bucureşti, cauza Transilvaniei şi nu interesele statului concepute acolo. Trebuie să demonstrăm(…) că, în pofida competiţiei, suntem în stare să colaborăm, dacă vrem să promovăm o idee a noastră în detrimentul statului naţional român (...)
Tibor T. Toro, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). - Extras interviu-
Reporter - La Bucureşti nu sunt agreaţi politicienii care vorbesc despre regionalizare. Cum veţi putea promova acolo acest concept?
Tibor T.Toro - Nu sunt agreaţi, deoarece la Bucureşti domină spiritul statului naţional omogen. (...) Singura şansă a Partidului Popular Maghiar din Transilvania este că noi reprezentăm, la Bucureşti, cauza Transilvaniei şi nu interesele statului concepute acolo. (...) Ne vom duce la Bucureşti doar pentru promovarea cauzei Transilvaniei. Suntem conştienţi că la Bucureşti sunt adoptate decizii importante, dar pentru noi este mai important pământul natal decât Capitala României. (…)prezenţa la Bucureşti fiind răul necesar pentru promovarea cauzei maghiarilor. (...) Trebuie să demonstrăm comunităţii noastre că, în pofida competiţiei, suntem în stare să colaborăm, dacă vrem să promovăm o idee a noastră în detrimentul statului naţional român. Dacă vom reuşi, atunci s-ar modifica sub aspect calitativ întreaga cultură politică din Transilvania. (...)''
2012, martie 05
"Bucureştiul să le acorde şi ceangăilor drepturile pe care le-a cerut pentru vlahii din Serbia"
''Intr-un comunicat remis Agenţiei 'MTI', Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) consideră exemplar modul în care partea română a promovat drepturile vlahilor din Serbia. PPMT îşi exprimă, totodată, speranţa că noul Guvern de la Bucureşti nu va aplica măsuri duble şi va fi tot atât de principial şi în ce priveşte asigurarea drepturilor maghiarilor din Transilvania şi ale ceangăilor. (...) Potrivit PPMT, nu este o exagerare să afirmi că vlahii din Serbia sunt ceangăii Bucureştiului. Autorii comunicatului îşi exprimă speranţa că noul Guvern român nu va folosi măsuri duble, iar în asigurarea drepturilor maghiarilor din Transilvania, respectiv ale ceangăilor maghiari, şi în sprijinirea năzuinţelor de autonomie ale acestora, va fi la fel de principial cum a fost de consecvent şi responsabil în apărarea drepturilor românilor din Valea Timocului. (...)''
2012, martie 11
"A fost creată Uniunea Comunităţilor şi Organizaţiilor Evreieşti Maghiare din Europa Centrală şi de Răsărit" Cotidianul: "Nepszava" (Ungaria) din 12.03.2012 - MTI
''Viitorul nostru constă în solidaritate', sub acest mesaj a fost creată Uniunea Comunităţilor şi Organizaţiilor Evreieşti Maghiare din Europa Centrală şi de Răsărit. Documentul de înfiinţare a fost semnat duminică (11.03.2012), în localitatea ungară Debrecen, de către reprezentanţii a 20 de comunităţi şi organizaţii evreieşti maghiare (...) din Ungaria, Slovacia, Ardeal, Partium, Voivodina. (...)” La eveniment au participat şi Radu Tirle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, şi Biro Rozalia, viceprimarul municipiului Oradea.
2012, martie 22
Sesiunea Stiinţifică Internaţională a Tinerilor Ingineri Maghiari din Bazinul Carpatic
La Cluj, a început Sesiunea Stiinţifică Internaţională a Tinerilor Ingineri Maghiari, organizata sub patronajul Asociaţiei Muzeelor din Ardeal.
2012, aprilie 26
Recrutarea voluntarilor pentru campania de strângere a semnăturilor in vederea adoptarii, prin iniţiativă cetăţenească europeană, a unei reglementări juridice privind protejarea regiunilor europene care îşi păstrează specificul naţional, lingvistic şi cultural.
'Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a început recrutarea voluntarilor pentru campania de strângere a semnăturilor în vederea înaintării spre adoptare, prin iniţiativă cetăţenească europeană, a unei reglementări juridice privind protejarea regiunilor europene care îşi păstrează specificul naţional, lingvistic şi cultural. (...)
In acest scop a fost realizată o pagină de Internet a cărei adresă este: www.nationalregions.eu. (...) Preşedintele CNS a mentionat că intenţia este ca majoritatea semnăturilor să fie strânse în Tinutul Secuiesc, dar se aşteaptă ca acţiunea să fie susţinută şi de cetăţenii din Ungaria şi de maghiarii din Serbia. In acest scop vor avea loc campanii de strângeri de semnături şi în Italia, Austria, Finlanda, Marea Britanie, Belgia şi Olanda.
2012, mai 14
“Vom face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a păstra integritatea Tinutului Secuiesc"
Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, i-a comunicat premierului Victor Ponta, că secuii vor face uz de mijloacele nesupunerii civice 'pentru a păstra integritatea Tinutului Secuiesc' în situaţia aplicării planului de regionalizare conceput de noul Guvern şi i-a sugerat să aleagă între pacea socială şi adâncirea tensiunilor interetnice. (...)
2012, mai 09
Guvernul Ungarie alocă 500 de milioane de forinţi pentru Reţeaua de afaceri din Regiunea Carpatică
A demarat reţeaua de afaceri din regiunea Carpatică pentru care Guvernul ungar alocă 500 de milioane de forinţi (...). In regiunea Carpatică se vor deschide 10 birouri, din care patru în România (Cluj Napoca, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc şi Oradea).
Nu au fost precizati beneficiarii si nici stabilite criteriile/modalitatile de acordare a ajutoarelor.
2012, mai 27
Preşedintele Parlamentului Ungariei acuza Guvernul român de comportament neprietenos, necivilizat şi barbar, pentru că a împiedicat reînhumarea fostului ministru hortyst Nyiro Jozsef
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat (27.05.2012) Guvernul României, pe care l-a acuzat că a împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Kover Laszlo a declarat presei, înainte de începerea ceremoniei de comemorare, că scandalul creat în jurul reînhumării scriitorului nu poate fi considerat ca fiind un incident diplomatic şi a amintit că Parlamentul Ungariei a început demersurile în urmă cu mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat niciun fel de probleme. 'Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal.
2012, iunie 03
Extremiştii de dreapta au protestat la Budapesta, solicitând autonomia teritorială a maghiarilor care trăiesc în regiunile desprinse de ţara mamă
Cu ocazia împlinirii a 92 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) şi alte organizaţii de extremă dreapta au organizat, la Budapesta, un protest. Toroczkai Laszlo, preşedintele HVIM, a declarat că semnarea Tratatului de Pace de la Trianon constituie cel mai mare genocid din istoria lumii comis împotriva naţiunii maghiare.
Participanţii, care au purtat drapele ale HVIM şi Jobbik, arpadiene şi naţionale, au protestat şi în faţa ambasadelor Serbiei, României şi Slovaciei de la Budapesta, solicitând autonomia teritorială a maghiarilor care trăiesc în regiunile desprinse de ţara mamă. (...)
“Rănile Trianonului încă aşteaptă să fie tratate"
Vona Gabor, preşedintele Jobbik a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă ca ''Evenimentele care au avut loc în legătură cu reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, la Odorheiu Secuiesc, arată într-un mod dureros că rănile Trianonului încă aşteaptă să fie tratate, iar manifestările antimaghiare domnesc în continuare în Bazinul Carpatic (…”
"Din tragedia Trianonului poate răsări şi ceva bun"
Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe, a declarat că “(…) naţiunea maghiară a fost ciopârţită la Trianon, în ciuda voinţei libere a acesteia, şi această naţiune nu a fost transformată în victimă pentru scopuri nobile, ci a fost supusă unei constrângeri. Trebuie să se înţeleagă faptul că din această tragedie poate răsări ceva bun' pentru generaţiile următoare - Ziua Solidarităţii Maghiare, solidaritatea naţională de peste hotare, deoarece numai aşa se poate conştientiza că tragedia Trianonului poate fi acceptată(…)”
2012, iunie 04
“Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară. Ocupanţi, căraţi-vă!'"
In faţa Consulatului General al Republicii Ungare s-au întâlnit membri ai organizatiilor" Mişcărera Tinerilor din 64 de Comitate' (HVIM),Cavalerii Ordinului Vitejilor, husarii de la Uniunea 'Matyas' din Ciucul de Jos , pentru a comemora Tratatul de la Trianon.
Szocs Csongor, liderul organizatiei HVIM din Miercurea Ciuc a declarat “Nu trebuie să ne plecăm capul, ci să stăm cu fruntea sus şi să luptăm zi de zi pentru a ne atinge ţelurile, să câştigăm drepturile maghiarilor în teritoriile rupte. Mesajul pentru fraţii noştri care trăiesc în teritoriile separate din ţara acum ciuntită, pentru toţi maghiarii, este să luptăm continuu pentru a supravieţui'.
Csibi Barna, care în luna martie 2011 l-a 'spânzurat' în mod simbolic pe Avram Iancu, a stat în centrul oraşului, în Piaţa Majlath Gusztav Karolu, în faţa a două pancarte pe care a scris: 'Jos Trianonul' şi 'Inima Tinutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanţi (colonişti), căraţi-vă!'
“Comunitatea maghiară va cere mai mult decât autonomie teritorială“
Liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat “comunitatea maghiară va cere mai mult decât autonomie teritorială dacă Guvernul de la Bucureşti va continua să 'obstrucţioneze' drepturile acesteia”.
2012, iunie 04
"La Târgu Secuiesc cei mai curajoşi au tras clopotele"
Publicaţia: "www.Kuruc.hu" (Ungaria) Publicaţie electronică din 05.06.2012 - Redacţia
"La data de 4 iunie 2012, aproximativ 100 de persoane au comemorat la Târgu Secuiesc dezbinarea statului ungar. Manifestarea comemorativă Trianon a fost organizată de către Mişcarea de Tineret a celor 64 de Comitate-HVIM, în colaborare cu Primăria locală. Manifestarea a debutat în bătaia clopotelor. Din partea mişcării a luat cuvântul preşedintele filialei HVIM din Ardeal, Szocs Zoltan, care printre altele a declarat: 'mişcarea nu se va potoli până ce fiecare metru pătrat din regiunile Felvidek (Slovacia), Orvidek, Moravia, Voivodina, Zakarpatia şi Ardeal, nu vor reveni sub protecţia Sfintei Coroane'. (...)"
“Rănile Trianonului pot fi vindecate doar prin unificarea naţiunii”
''Potrivit declaraţiei făcute în cadrul unei emisiuni a postului ungar de televiziune 'M1' de către Zsolt Semjen, viceprim-ministru ungar şi ministru fără portofoliu responsabil cu politica naţională, rănile Trianonului pot fi vindecate doar prin unificarea naţiunii, prin respectarea dreptului constituţional şi prin acordarea cetăţeniei. “
2012, iunie 05
"Tensiuni româno - ungare" Postul de televiziune: "TVR Info" din 05.06.2012, ora: 16:00
Preşedintele Parlamentului ungar Kover Laszlo participa la închiderea campaniei electorale a Partidului Civic Maghiar din Romania
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, efectueaza, (05.06.2012), un turneu electoral în judeţul Mureş , pentru a participa la campania electorala a Partidului Civic Maghiar (PCM), deşi autorităţile de la Bucureşti îi ceruseră să amâne vizita. Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului ungar: 'Nu este niciun temei legal ca să nu fiu prezent astăzi la dumneavoastră în ţară. Ca cetăţean din Uniunea Europeană îmi este permis ca să fac vizite în orice ţară îmi doresc din cadrul UE şi sunt în calitatea mea de persoană fizică, în ţara dumneavoastră.'
"Ungaria consideră că România trebuie să iniţieze dialogul bilateral pentru depăşirea disputelor"
Zsolt Nemeth, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe, a declarat la Odorheiu Secuiesc, că premierul Victor Ponta nu a iniţiat discuţii cu omologul său, Viktor Orban, deoarece partea română nu este încă pregătită să aboredeze disensiunile apărute în relaţia bileterală', dând ca exemplu refuzul de înfiinţare a unui departament în limba maghiară la Facultatea de Medicină din Târgu-Mureş şi înlocuirea sistemului electoral. Ungaria este pregătită să reia negocierile şi să continue perioada de 'miere' când cele două state erau în stare să îşi rezolve disputele. 'Acum asistăm la măsuri unilaterale ale Bucureştiului care afectează interesele comunităţii maghiare', a spus secretarul de stat, considerând că problema reînhumării poetului maghiar Jozsef Nyiro a fost introdusă în mod nejustificat pe agenda relaţiilor interguvernamentale."
"Reînhumarea lui Nyiro - Măsurile Guvernului român sunt inacceptabile"
''Măsurile luate de autorităţile române în privinţa reînhumării osemintelor scriitorului maghiar Nyiro Jozsef sunt inacceptabile, se menţionează în poziţia adoptată la şedinţa de azi (05.06.2012) a Comisiei pe probleme privind drepturile omului, minorităţi şi religie din cadrul Parlamentului ungar. (...)Cotidianul: "Magyar nemzet" (Ungaria) din 05.06.2012 - MTI
"Kelemen Hunor consideră că vizita preşedintelui Parlamentului Ungariei în România este 'total inutilă'
"Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că vizita în România a preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, nu putea fi împiedicată, afirmând, totodată, că prezenţa sa în rândul comunităţii maghiare este 'total inutilă', nefăcând altceva decât să creeze o tensiune între cele două state.
Liderul UDMR consideră că preşedintele Parlamentului Ungariei nu a ajutat cu nimic comunitatea maghiară din Ardeal şi nici nu o va face. 'Noi am spus de la bun început, nu trebuie şi nu avem nevoie de o implicare în această competiţie internă din partea nimănui, dar noi nu putem să-l oprim pe domnul Kover să se plimbe unde doreşte. (...) Până acum, din problemele noastre nu a fost rezolvat nimic de domnul Kover şi nici nu va rezolva nici în următorii 20 de ani. Tot noi le vom rezolva', a afirmat Kelemen Hunor. (...)"
“Vizita electorala a lui Kover este o decizie greşită (...) si pune Ungaria într-o situaţie dificilă”
Declaratia apartine deputatului UDMR Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputatilor , care argumenteaza cadomnul Kover ştie foarte bine, el, chiar dacă vine ca persoană particulară, nu este persoană particulară, este preşedintele Parlamentului Ungariei, iar asemenea vizite, în primul rând, sunt o ingerinţă brutală, în ceea ce înseamnă, aici, campania electorală şi o competiţie, pentru că, din păcate, acum avem două partide plus UDMR care 'se bat' în campania electorală. Nu avem nevoie de asemenea ingerinţe şi, nu va avea niciun efect, vreau să vă spun, în ceea ce priveşte voturi suplimentare pentru acest partid, dar deranjează şi maghiarii din România sunt înţelepţi, şi ei ştiu că asemenea ingerinţe venite din afară, de fapt, sunt o încercare disperată pentru voturi suplimentare in favoarea acestui partid al lui FIDESZ. (…) Domnul prim-ministru Orban este într-o situaţie delicată şi dificilă, pentru că poziţia Guvernului Ungariei este foarte clară ca şi poziţia Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria (...). Ei au spus foarte clar că nu se implică în campania electorală din România (...)"
“Tratatul de Pace de la Trianon este un dictat total nedrept, care a creat o situaţie umilitoare atât pentru popoarele perdante, cât şi pentru cele învingătoare” (Janos Ader, Preşedintelui Ungariei)
Declaratia a fost facuta cu ocazia Zilei Naţionale a Solidarităţii Maghiarilor.
“(...) Pierderile şi durerea cauzată de acest tratat vor rămâne pentru totdeauna ale noastre (…) această zi dă posibilitatea pentru maghiari ca, împreună cu popoarele iubitoare de pace din întreaga lume, să se supună unei autoevaluări. La baza solidarităţii nu poate sta decât o corectă cunoaştere de sine, aşa cum solidaritatea nu poate fi alimentată dintr-o altă sursă decât din recunoaşterea responsabilităţii unuia faţă de celălalt şi din angajamentele asumate', (...)''
2012, iunie 07
“(…) Kover Laszlo nu este un prieten şi nu este binevenit în România“
Premierul roman Victor Ponta a declarat "Este foarte clar că atitudinile sale provocatoare nu sunt întâmplătoare şi nu cred că este un gest singular, cred ma mai degrabă că este o adevărată strategie prin care minoritatea maghiară din România să fie radicalizată împotriva instituţiilor statului român (…) Normele de bună vecinătate, de respect, au fost deja încălcate, domnul Kover Laszlo nu avea ce căuta în campanie electorală într-o altă ţară a Uniunii Europene pentru a sprijini un partid extremist şi pentru a provoca practic autorităţile române, pentru că activitatea domnului Kover Laszlo n-a fost aşa întâmplătoare, ci a fost provocatoare la adresa României.
Atitudinea Guvernului a fost extrem de fermă, dar, în acelaşi timp, nu am vrut să punem gaz peste focul pe care domnul Kover Laszlo conştient încearcă să-l aprindă în această zonă din Transilvania.

                                                           Aurel I. Rogojan
Aurel I. Rogojan
Publicat Sâmbãtã, 09 iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu