sâmbătă, 9 iunie 2012

Bacalaureat 2012. Subiectele probei de luni pot fi rezolvate în maximum 15 minute!


Subiectele la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat care începe luni au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute, anunţă Ministerul Educaţiei.

Proba va avea loc luni, începând cu ora 12.00, întrucât sălile de clasă trebuie pregătite după scrutinul electoral de duminică, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE).

Subiectele cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat, potrivit ministerului.

Potrivit MECTS, procedura de desfăşurare a probei decurge astfel: candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, alte 10-15 minute.

Proba de evaluare a competenţelor digitale se desfăşoară în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal. MECTS atrage atenţia că, pe toată durata examenului, este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.) care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: mediu, avansat şi experimentat.

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.Preluare MEDIAFAX

                                                                              Cristian LAURENTIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu