luni, 28 mai 2012

A avut loc o nouă şedinţa a "spiniştilor" băimăreni

Luni, 28 mai 2012 în sala "Ion Burnar" din cadrul Bibliotecii "Petre Dulfu" Baia Mare, director dr. Teodor Ardelean, a avut loc de la ora 16,oo o nouă şedinţă a Clubului epigramiştilor băimăreni "Spinul", ocazie cu care umorul de calitate a fost la el acasă deoarece a citit profesorul Ioan Şiman, preşedintele acestui club. Inginerul Nistor Bud, care o perioadă a lipsit de la şedinţele clubului având probleme de sănătate a prezentat cartea de epigrame a gorjeanului Gheorghe Filiş - "În ţepii ariciului"; catrene vesele şi triste, Editura Măiastra, Târgu-Jiu. Din cele vreo cinci epigrame citite de domnul Nistor Bud din cartea prezentată am reţinut pentru dumneavoastră una:
Unor parlamentari
Pe-unii de pe...metereze,
Cine i-o fi blestemat,
Casa să-şi..abandoneze
Şi să...doarmă în senat?!
Scriitorul şi epigramistul Toma G. Rocneanu a citit, în stilul său inconfundabil o cronică a evenimentelor parcurse ţi trăite de "spinişti" în ultima lună de zile.
S-a stabilit ca la următoarea şedinţă din 11 iunie a.c. să citească doamna Viorica Găinariu Tazlău iar prof. ing. Mircea Micle să prezinte cartea "Eterna fugă" a lui Constantin Păun.
A citit pe urmă un pamflet intitulat "Mai multe amazoane" prof. Bianca Pavel care a fost bine primit de cei prezenţi. Şi apropo de prezenţă, au răspuns "Da" la şedinţa de azi următorii:  Ioan Şiman, Viorica Găinariu, Nistor Bud, Maria Berciu, Mircea Micle, Vasile Mureşan, Bianca Pavel, Toma G. Rocneanu, Vasile Ţincaş şi subsemnatul.
La capitolul "Diverse" ziaristul Gelu Dragoş i-a informat pe cei prezenţi de existenţa a două bloguri, cel al Cenaclului Scriitorilor din Maramureş care poate fi accesat la adresa: http://cenaclulscriitorilormm.blogspot.com/ şi al revistei de cultură "Izvoare Codrene" care poate fi citită accesând: http://izvoarecodrene.blogspot.com/; de asemenea li s-a reamintit faptul că în data de 15 iunie se va sărbători şi la Baia Mare "Ziua Scriitorului" şi se va inaugura "Arcada Scriitorilor", iniţiativă a Primăriei Băii Mari, a domnului primar Cătălin Cherecheş. Cu unele dintre epigramele domnului Ioan Şiman citite azi la întrunire vă fac cunoştinţă chiar acum, deci în premieră dragi cititori:
Ce-i în mână...
Am o cruce, ce vă pasă!
De cedez, e tărăboi:
Nu dau iadul de acasă
Pentru raiul de apoi...

În tren cu femei
Vorbesc întruna, două, tare,
Precum în treabă de-avocat;
A treia urcă la-ntâmplare
Şi munca li s-a...uşurat.


Lacomul globalizat
Tranziţia - calamitate
E chilipir, l-a exaltat:
Cum continentu-n ea se zbate,
El are doar de...câştigat!

Echitate
Când n-ai nimica să mai cari
De la părinţi pensionari,
Te faci nepotul mai dihai
Şi n-ai nimica să le dai!

Pensionarul, om de rând
Pentru drepturi cu temei
Stă la cozi - ciudat favor!
Când se află-n largul ei
Ţleahta de..."cozi de topor"!

Cu evlavie
Atracţii multe către munte
Pe drumuri vechi cu mănăstiri:
La umbra fagilor e-o "punte"
S-o treci cu-o mândră-n...mântuiri.

Femeia şi maimuţa
Prin vremuri profund s-au schimbat,
Atrase sau nu în ispită,
Dar firea mai zburdă curat:
Maimuţa e mamă cinstită...

Filozofică (Un paradox)
În timpul matematic, ştim,
E omul fizic un infim,
Dar mintea - nemurirea lui -
De nu-i nemărginită...nu-i!

În compartiment cu mamă şi fiu
I-am spus junelui cu plete:
Ţi-ai rupt blugii - ce plăcere -
Pe genunchi cu multe fete...
Mama-mi zice: - Moda-i cere!
Închei întrebându-vă, nu-i aşa că-i minunată epigrama? Vedeţi că trebuie să apară un nou număr al revistei "Spinul", editat de Biblioteca Judeţeană, cu epigrame una şi una, pamflet şi alte surprize umoristice, număr îngrijit de către acelaşi devotat şi harnic prof. Ioan Şiman.

                                                                                    Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu