joi, 31 mai 2012

Cu ocazia Zilei Copilului, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare


Dezvoltarea inteligenţei emoţionale la copii prin scenete şi jocuri de rol
Colegiul Psihologilor din România, Filiala Maramureş a organizat pe 31 mai 2012, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, o suită de activităţi demonstrative dedicate Zilei Copilului, care au avut ca scop dezvoltarea inteligenţei emoţionale la copii. La eveniment au participat: psihologi din cadrul Colegiului Psihologilor, educatoare şi preşcolari de la Grădiniţa „Ion Creangă”, învăţătoare şi şcolari mici de la Şcoala cu clasele I-VIII „Lucian Blaga” şi Casa de tip familial Alba Iulia.
Activităţile au debutat cu sceneta: „Broscuţa Tobias a învăţat să nu mai fie furioasă”, coordonată de Ioana Pop de la Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, urmată de două jocuri de rol: „Unde te doare”, coordonat de Gabriela Bazai Moldovan, Gradinita nr. 36 şi „Lucian licurici învaţă să lumineze”, coordonat de Laura Achim, Colegiul Tehnic „George Bariţiu”.
Activităţile au fost pregătite şi susţinute în regim de voluntariat şi şi-au propus să facă vizibilă acea parte a muncii psihologilor educaţionali mai puţin cunoscută, dar de mare importanţă pentru sănătatea mentală a populaţiei şi cea mai puţin expusă la prejudecăţi. Acestea au vizat dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi formarea imaginii de sine în etapa de vârstă 3-12 ani, când se dobândesc, sau nu, identităţile, iniţiativa sau culpabilitatea, respectiv, sârguinţa sau inferioritatea, condiţionând în mare parte o adolescenţă a dobândirii de roluri psihosociale noi sau dimpotrivă, confuzie, izolare, depresie.
Spre exemplu, sceneta „Broscuţa Tobias a învăţat să nu mai fie furioasă” aduce în atenţie identificarea şi gestionarea emoţiilor negative, aşa zisul management al furiei atât de important în procesul de adaptare. „Lucian licurici învaţă să lumineze” este un joc de rol cu exerciţii de autocunoaştere care-i ajută pe copii să-şi identifice aspectele pozitive ce-i fac să se remarce, iar „Unde te doare” îi învaţă să deosebească durerea fizica de cea emoţională.
De Ziua Copilului două cabinete psihologice private (Claudia Brăgaru şi Ioana Pop) s-au oferit să susţină trei sesiuni de dezvoltare a inteligenţei emoţionale la copii gratuit, iar Asociaţia PSIHOMAR a oferit dulciuri copiilor participanţi la activităţi.

                                                                Corina Şandor Martin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu