vineri, 27 aprilie 2012

Ziua Astronomiei - a III-a ediţie

Azi, 28 aprilie, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) celebrează Ziua Astronomiei 2012, prin lansarea celei de-a treia editii a unui concurs online pe teme de astronomie, adresat tinerilor cu vârsta de maxim 26 de ani. Concurentii trebuie să creeze o pagină de Facebook care să prefigureze modalitatea în care omul va ajunge să colonizeze alte planete. Însă metodele imaginate de concurenti vor trebui să fie corelate cu informatiile validate stiintific legate de locul pe care-l ocupă Pământul în cadrul Sistemului Solar si locul acestuia în Calea Lactee, biologia omului si limitele acestuia în ceea ce priveste atât călătoriile cosmice cât si colonizarea altor corpuri ceresti, dar si limitările vitezelor de călătorie asa cum reies ele din nivelul actual de cunostinte de fizică. Cele mai bune lucrări vor primii premii substantiale. Astfel, proiectul de pe locul III va fi premiat cu o enciclopedie si un set de DVDuri despre astronomie, proiectul de pe locul II cu o tabletă 3G în valoare de 1.500 lei, iar premiul cel mare constă într-un telescop în valoare de peste 3.000 lei.

”Ne aflăm la începuturile erei spatiale. Specia noastră a păsit deja pe Lună, ne pregătim să călătorim spre alte planete în timp ce telescoapele si sondele noastre spatiale robotizate au analizat cu scrupulozitate aproape întregul nostru Sistem Solar. Mai avem încă multe obstacole tehnologice de trecut dar este din ce în ce mai evident faptul că viitorul nostru este în spatiu. Suprapopularea si epuizarea resurselor naturale vor determina specia umană, mai devreme sau mai târziu, să-si făurească un destin departe de Pământ. Sperăm ca tema concursului pe care îl lansăm sâmbătă să îi provoace pe tinerii pasionati de astronomie să îsi imagineze cum ar arăta viata oamenilor departe de Terra.” a declarat Atila Nyerges, presedinte ASUR.
Înscrierile la concurs se vor derula în perioada 28 aprilie – 27 mai, iar lucrările pot fi postate în perioada 27 mai - 10 august. Anuntarea listei câstigătorilor se va face pe 18 septembrie, urmând ca festivitatea de premiere să aibă loc pe 25 septembrie 2012.
Aflat la cea de-a treia editie, concursul s-a bucurat până acum de participare a sute de tineri, pasionati de astronomie si astrofizică. Pentru a tine pasul cu publicul tintă, organizatorii au decis ca în acest an concursul să se desfăsoare exclusiv pe Facebook. Pentru informatii suplimentare, vizitati https://www.facebook.com/ZiuaAstronomiei

Asociatia Secular-Umanistă din România (ASUR) a fost fondată în 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoasterea stiintifică si gândirea critică. ASUR este membră a International Humanist and Ethical Union (IHEU).
ASUR a derulat numeroase proiecte de popularizare a stiintei, dintre care amintim marcarea în România a unor evenimente importante, precum Darwin Day, Ziua Internatională a Astronomiei, Space Week sau Ziua Mondială a Umanismului. De asemenea, în fiecare an asociatia editează Calendarul Stiintific, menit să contribuie la popularizarea marilor evenimente care au marcat cunoasterea stiintifică, de-a lungul timpului.
Printre proiectele actuale ale asociatiei se numără organizarea Concursului National Interscolar Emil Racovită (www.darwinday.ro) si a Expozitiei Xperiment, un proiect stiintific interactiv pentru copii (http://www.xperiment.ro/)

                                                                                                   G.D.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu