duminică, 29 aprilie 2012

ÎNTREVEDEREA ZILEI LA "IZVOARE CODRENE"



 Pe profesorul Emil Domuţa din satul Asuaju de Jos, comuna Asuaju de Sus, Maramureş, fost inspector şef al Direcţiei De Cultură,Culte şi Patrimoniu Naţional Maramureş şi fost Director al renumitului Ansamblu Naţional "Transilvania" din Baia Mare, l-am "surprins" astfel:
- Anii de invididiat, poate de majoritatea conjudeţenilor noştri, pe care i-aţi petrecut în fruntea instituţiilor menţionate mai sus, cer o lucrare, o carte, pe care să o publicaţi în acest sens, dar mai ales prin faptul că aţi fost considerat unul dintre cei mai apreciaţi profesori de istorie din judetul nostru, fapt ce denotă că aţi profesat o vreme la celebrul "Colegiu Naţional Gheorghe Şincai" din Baia Mare. Ce ne redaţi legat de acest aspect?
- Ce a fost a fost, dar mai important este că am publicat pe lângă altele 12 studii de istorie a culturii maramureşene în diferite anuare ale muzeelor din Cluj Napoca, Alba Iulia, Zalău şi Baia Mare.Sigur că vreau ca aceste lucrări să le cuprind într-o carte sau dacă va fi nevoie în funcţie de volumul lor, chiar în două cărţi. Dacă mi se v-a "prevesti"că voi găsi o colaborare benefică şi un sprijin cât de cât favorabil de la instituţiile menţionate mai sus sau măcar de la unele dintre ele, sigur că voi da curs acestui proiect.
- Având în vedere că dumneavoastră sunteţi cel mai vechi colaborator al revistei "Izvoare Codrene" în ale cărei numere (aproape în toate) aţi publicat texte despre oameni, locuri şi fapte din arealul "Ţării Codrului" şi nu numai, dar n-aţi publicat în revista"Izvoare Codrene"măcar unul sau două dintre cele 12 studii amintite mai sus, cu toate că ne-aţi promis.
 - Mă bucur că această idee mi-a parvenit chiar de la fondatorul şi coordonatorul şef al revistei respective, care eşti dumneata, dar m-am limitat la unele texte spre a da posibilitatea tuturor celor care doresc să publice aspecte legate de arealul plaiurilor în care trăim. Însă pot să spun că în numerele viitoare ale
revistei amintite voi publica şi legat de acest lucru.
 - Având în vedere că dumneavoastră aţi prezentat oficial unele evenimente culturale, artistice şi tradiţionale în multe oraşe şi sate din ţară şi chiar din străinătate, cred că acestea merită publicate într-o viitoare carte,
fie scrisă de dumneavoastră sau de altcineva, mai ales că pe lângă altele aţi prezentat oficial la mai multe ediţii "Festivalului cântecului şi portului popular codrenesc"desfăşurat cu ocazia tradiţionalului "Târg al cepelor" din Asuaju de Sus. M-am oprit asupra acestui aspect deoarece acest eveniment a avut loc în comuna noastră natală, puteţi spune două cuvinte?
- Frumoase amintiri!...
- Nu sunt doar amintiri ci fără îndoială fapte măreţe despre care toată lumea a meditat cel puţin o clipă...
- Toate astea să fie de bine şi în continuare,dar dă-mi răgaz să te întreb şi eu ceva legat de activitatea dumitale literară. Pe când un nou volum de versuri?
- L-am şi dus la tipar şi se intitulează "Aripi în schimbul mâinilor mele"
- Interesant titlu. Cu toate că acum urmează să publici al patrulea volum de versuri, pe lângă care ai fondat o revistă intitulată "Izvoare codrene",ai ajuns destul de apreciat pe plan judeţean dar prea mult "ignorat" în comuna natală. N-aş spune asta dacă n-ai locui de o viaţă la nici 15 metri de Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Asuaju de Sus, şi la nici 100 de metri de Primăria din comuna
menţionată care este de altfel localitatea ta natală.
- Timpul le rezolvă pe toate...
- Dacă tot mi-ai făcut o prezentare "panoramică",dă-mi voie să consemnez şi eu ceva despre dumneata, dar nu de la mine ci despre ce au spus şi ce au afirmat unii în diferite ziare şi reviste:
 "(...) Multe dintre poeziile sale au fost publicate în unele ziare şi reviste cum ar fi: "Informaţia zilei, Glasul Maramureşului, Pro Unione, Graiul Maramureşului, Jurnalul de Vineri, Bulevardul ştirilor, Izvoare Codrene, ŞtiriMm, etc.  
Este prezent cu versuri în "O antologie a Poeziei Maramureşene,de la poezia populară la poezia contemporană,(2009)  realizată de Nicolae Păuna-Scheianu.
Este fondatorul şi coordonatorul şef al revistei "Izvoare Codrene", publicată până acum în 8 numere.      
  Poetul a mai publicat cărţile de poezii:
"MICROEPISTOLELE TRISTEŢII, Editura Ethnologica, Baia Mare, 2005 (Premiul Centrului Creaţiei Populare Maramureş la Festivalul Naţional de Literatură de la Cicârlău,Maramureş,2004).
VERBE EXILATE, Editura Scriptorium, Baia Mare, 2006.
ZODII CONTRAFĂCUTE, Editura Eurotip, Baia Mare, 2007 (Premiul Cotidianului "Informaţia zilei, la Festivalul Interjudeţean de Poezie"Armonii de Primăvară"de la Vişeu de Sus,Maramureş,2008)"
                  ( Paul Beldi Ladislau -Ora exactă,MARTIE,2008)

  Dintre puţinii poeţi pragmatici pe care îi cunosc şi pe care îi urmăresc de ani buni face parte şi Vasile Dan Marchiş, din comuna Asuaju de Sus, care a debutat în presa locală în urmă cu vreo 4 ani şi a cărei evoluţie o socotesc aproape de superlativ.(...)Vă lăsăm pe dumneavoastră să judecaţi ce şi cum.
         (VASILE DOBRA-GRAIUL MARAMUREŞULUI,26 IANUARIE,2004)

 Îndrăzneţ în demersul său liric, stăpân al unei sintaxe sigure şi destul de personalizate, atent la spectacolul lumii şi la minunile şi urâţeniile ei pieritoare,reflexiv şi tenace.(...)
         (EDITURA ETHNOLOGICA,BAIA MARE,2005.)

 ...Citite cu atenţie versurile poetului Vasile Dan Marchiş ,atrag atenţia prin prospeţime, conving prin sinceritate, fragmente memorabile se găsesc în mai toate poemele sale.(...).Când renunţă la cuvinte mari,l a clişee literare, indiferent că poetul se roagă parcă divinităţii,Vasile Dan Marchiş ne duce de mână, cu rezultate încântătoare în universul său, cu neliniştile şi frumuseţile-i aferente. De fapt numai un poet veritabil este capabil să ne arate o altă faţă a firii umane, o altă realitate  convertită de puterea vindecătoare a verbului(...)
         (ION BURNAR-INFORMAŢIA ZILEI,16 AUGUST 2005)

 Sunt detectabile câteva simboluri cu care operează poetul, anotimpurile, iubirea, unele fenomene divine şi alte aspecte transpuse literar, ce dau o notă personală creaţiei sale...Avem verbe care dau mărturie că Vasile Dan Marchis este un poet real.(...)
         (DRAGOMIR IGNAT-GLASUL MARAMUREŞULUI,2 DECEMBRIE,2006)

 La Şedinţa Cenaclului Scriitorilor din 22 noiembrie 2008,care a avut loc la Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" din municipiul Baia Mare, poetul, etnologul şi folcloristul Ion Bogdan a opinat: "Marchiş pleacă de la o idee şi construieşte, în final, o arhitectură de catedrală, ba chiar ne surprinde cu unele rezolvări. Fără prea multe zorzoane, cu simplitate, dar nu cu simplism, el reuşeşte să facă o metaforă din întreg poemul(...)
         (ANCA GOJA,GRAIUL MARAMUREŞULUI,LUNI,24 NOIEMBRIE 2008)

 Despre creaţia literară a poetului Vasile Dan Marchiş, şi-au mai dat cu părerea în diferite publicaţii, oameni de cultură,scriitori şi jurnalişti, cum ar fi: Nicolae Scheianu, Florica Bud, Vasile Morar, Paul Beldi Ladislau, Gelu Dragoş, Gheorghe Peter, Ioan Dragoş, Betty Kirchmaier-Donca, Ştefan Doru Dăncuş, Vasile Bele, Dorin Cosmuţa, etc.
                                         
                                    (Izvoare Codrene)
                                               




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu