luni, 23 aprilie 2012

GALA UNITER 2012


Producţia "Ultima zi a tinereţii", de Yuri Kordonsky, a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun spectacol la cea de-a XX-a Gală UNITER, ce a avut loc luni seară la Teatrul Odeon din Capitală.
Premiul i-a fost înmânat de ministrul Culturii Kelemen Hunor scenografului spectacolului, Dragoş Buhagiar, care i-a mulţumit directorului Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu. "Felicitări Constantin Chiriac pentru că ai făcut posibilă această întâlnire pe care o aşteptam de ani de zile", a spus Buhagiar pe scenă.
Spectacolul "Ultima zi a tinereţii" a fost regizat de Yuri Kordonsky după romanul "Cronica incidentelor unei iubiri" al scriitorului polonez Tadeusz Konwicki. Din distribuţia spectacolului fac parte Marian Râlea, Alexandru Malaicu, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Constantin Podu, Ofelia Popii, Iulia Popa, Serenela Mureşan, Cristian Stanca.
Aceasta este a patra dramatizare pe care regizorul rus Yuri Kordonsky o face în România, după "Inimă de câine", "Crimă şi pedeapsă" şi "Îngropaţi-mă pe după plintă".
"Spectacolul prezintă povestea de dragoste adolescentină dintre Vitek şi Alina, pe fundalul neliniştii de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Textul este poetic şi reflectă o poveste de genul «Romeo şi Julieta», în care sunt prezentate două lumi, una boemă şi alta constrânsă de convenţii sociale. Graniţele dintre vis şi realitate sunt susţinute magistral prin decorul minimalist cu accente suprarealiste al scenografului Dragoş Buhagiar şi pe fundalul unei coloane sonore de Vasile Şirli", potrivit unui comunicat al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu.
László Bocsárdi a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul "Caligula", de la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, luni seară, la cea de-a XX-a Gală a premiilor UNITER, ce are loc la Teatrul Odeon din Capitală.
Regizorul a mulţumit şi a povestit despre debutul său la Bucureşti, cu spectacolul "Nuntă însângerată", când avea 40 de ani. "După spectacol, cineva m-a orpit şi m-a întrebat: 'Dumneata eşti regizorul?', 'Da', 'Ce bine! Credeam că eşti mai tânăr. Era Toca (Alexandru Tocilescu n.r.)", a povestit László Bocsárdi la primirea premiului.
Distincţia i-a fost înmânată de actriţa Jacqueline Bisset şi primarul Capitalei Sorin Oprescu.
La categoria "cea mai bună regie" au mai fost nominalizaţi Radu Alexandru Nica, pentru regia spectacolului "Mountainbikers", la Teatrul German de Stat Timişoara, şi Silviu Purcărete, pentru regia spectacolului "D'ale carnavalului", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
Născut în 1958 la Târgu Mureş, László Bocsárdi a absolvit Institut Politehnic "Traian Vuia", Facultatea de tehnologie chimică, Timişoara, în 1984, şi Universitatea de Artă Teatrală, Facultatea de regie, Târgu Mureş, în 1995. Este directorul Teatrului "Tamási Áron" din Sfântu Gheorghe. A mai fost nominalizat la premiul UNITER pentru regie, de patru ori, pentru "Othello, maurul din Veneţia" (2004), "Don Juan" (2007), "Ivona, principesa Burgundiei" (2009) şi "Neguţătorul din Veneţia" (2010).
Mariana Mihuţ (foto) a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru partitura bunicii din spectacolul "Îngropaţi-mă pe după plintă", de la Teatrul Bulandra din Bucureşti, luni seară, la cea de-a XX-a Gală a premiilor UNITER, ce are loc la Teatrul Odeon din Capitală.
"Îl invidiez din suflet, profund, pe domnul care a dansat mai devreme", a spus Mihuţ, spre amuzamentul audienţei. "Nu mai pot, am 70 de ani. Vă mulţumesc din suflet", a adăugat ea la primirea distincţiei.
Mariana Mihuţ a fost premiată pentru prestaţia din spectacolul "Îngropaţi-mă pe după plintă", dramatizarea de Yuri Kordonsky după romanul omonim de Pavel Sanaev, la Teatrul Bulandra.
La categoria "cea mai bună actriţă în rol principal", au mai fost nominalizate Claudia Ieremia, pentru rolul Zoe, din spectacolul "O scrisoare pierdută", la Teatrul Naţional Timişoara şi Oana Pellea, pentru spectacolul "Vocea umană", la Teatrul Metropolis din Bucureşti.
Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1964, Mariana Mihuţ, actriţă a Teatrului Bulandra din Capitală, a interpretat, numeroase roluri pe scenă, în teatru radiofonic, teatru TV şi cinematografie. A mai câştigat premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretarea Innei Rasadina în "Sorry" de Aleksandr Galin, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra, 2004.

                                                                                      G.D.L.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu