vineri, 23 martie 2012

Şcoala computerizată


Vă vorbesc din 2030. Ce bine e! Ce nivel de viaţă ridicat, ce oameni superdotaţi! Chiar şi eu sunt superdotată, mai ales faţă de strămoşii mei. Chiar acum mă pregătesc să plec la şcoală… cu mâinile în buzunar şi fără ghiozdan. Ce ghiozdan? Nici nu se aude de aşa ceva pe aici. Dar manualele, cărţile, caietele unde sunt? Ce manuale, ce cărţi, ce caiete? Nu mai ai nevoie de aşa ceva. Cărţi, dacă vrei, poţi să studiezi în timpul liber, în imensa bibliotecă a şcolii, dar la orele de curs nu se folosesc cărţile. Pe bancă, fiecare elev îşi are o mică cutiuţă bine închisă, cu sistem cu parolă. Fiecare elev îşi are o parolă pe care doar el şi calculatorul o ştie, nimeni altcineva. Dar pentru ce o cutiuţă?
Ei, pentru ce! În acea cutiuţă există un cip pe care-l pui uşor pe tâmpla dreaptă.
În el găseşti tot ceea ce vrei să ştii, dar ca să nu fie prea simplu, trebuie să-ţi foloseşti şi mintea pentru a afla. Mă veţi întreba cum? Foarte simplu: o voce pe care o auzi doar tu îţi va adresa câteva întrebări capcană, iar tu va trebui să-i dovedeşti că-ţi doreşti cu adevărat să ştii ceea ce cauţi. Dacă vei răspunde bine, vei şti totul, dar dacă nu, va trebui să te foloseşti de internet sau de cărţi, pentru că cipul
nu te va mai ajuta.
De obicei, acele cipuri sunt date doar elevilor mai silitori, am şi eu unul pe care îl folosesc doar în incinta şcolii şi în anumite zile. Dar, să vă mai spun un secret: familiile foarte bogate din ţară pot comanda pentru nou-născuţii lor un cip foarte mic şi foarte scump, care li se implantează la naştere, în creier, încât se nasc atotştiutori, nemaiavând nevoie să meargă la şcoală.
Dar asemenea situaţii sunt foarte rare, deci şcoala rămâne esenţială. Profesorul este un robot foarte deştept, cu înfăţişare umană şi cu comportament normal, cât mai apropiat de elevi. El scrie cu ajutorul unui imens ecran de computer aşezat pe un întreg perete al sălii de clasă, cu un fel de stilou fără cerneală şi are voce normală.
Şcoala are un sistem de securitate foarte bine pus la punct, putându-se intra în incinta ei doar prin intermediul amprentelor. Fiecărui elev i se cunoaşte amprenta, deci este imposibilă pătrunderea necunoscuţilor.
Salutări celor din 2012!
                                                                             Oana Cojocaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu