miercuri, 28 martie 2012

Actorul Ştefan Radof a decedat azi dimineaţă în urma unei insuficienţe cardiace


Actorul Ştefan Radoff a murit azi, 28 martie, în urma unei insuficienţe cardiace, după ce marţi a fost internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului Universitar din Bucureşti. Mai puţină lume ştie că Radoff a fost şi un poet remarcat de critici, iar în ultima vreme spunea apropiaţilor că se pregăteşte pentru "marea decolare". De asemenea a fost legat de comuna maramureşeană Copalnic Mănăştur de unde era soţia dânsului. De alttfel Domnia sa a participat la ultimele lansării a revistei "Vatra Chioreană". Revenind la dispariţia actorului din "Generaţia de aur", coleg cu Albulescu, Săsăran, Piersic, Draga Olteanu Matei, Valeria Seciu, Olga Tudorache, Ovidiu Iuliu Moldovan, ş.a.,să spunem că cu toate încercările medicilor, care au petrecut mai multă vreme cu manevre de resuscitare, viaţa marelui actorului nu a mai putut fi salvată. Radoff se retrăsese de mai multă vreme din viaţa publică, având mari probleme cardiace.şi fiind mâhnit de ceea ce se întâmplă în politica românească a ultimilor două decenii dar şi de situaţia precară a marilor actori români, marginalizaţi şi uitaţi de aceeaşi politicieni de duzină.  Câteva date despre marele actor Ştefan Radoff sunt necesare: Era poet valoros şi membru al Uniunii Scriitorilor, din 1991, al UNITER şi al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR). Astfel, multe volume de versuri ("Casca de foc", "Iris", "Statui în iarbă", "Şoimul în iarnă", "Efectul de seră"), dar şi un volum-sinteză publicat în colecţia "Poeţi contemporani" la editura Eminescu, sub titlul "Şoimul în iarnă". Totodată, a publicat multe scenarii de film şi televiziune, printre care "Enigma din Testament" - după nuvela "Morminte" de Mihail Sadoveanu şi "Crocodilul" după Dostoievski. În 2004, actorul fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler, de fostul preşedinte Ion Iliescu, pentru " îndelungata şi fructuoasa activitate artistică, pentru dăruirea şi talentul puse în slujba artei spectacolului şi a teatrului românesc".

În martie 1953, a fost arestat şi judecat de Tribunalul Militar Teritorial 2 şi condamnat la cinci ani de muncă silnică. Cu toate că a fost amnistiat, a avut domiciliu obligatoriu, precum şi interdicţii civile. În 1958, a fost admis la Institutul de Teatru, dar după trei săptămâni a fost exmatriculat, pentru ca, în 1960, să fie reprimit, graţie profesorilor Radu Beligan, Ion Cojar şi Costache Antoniu.
Radoff a fost actor al Teatrului Nottara din anul 1965, iar printre spectacolele pe care le-a jucat aici se numără "Antigona" de Jean Anouilh, "Petru Rareş" de Horia Lovinescu, "Viziuni flamande" de Michel de Ghelderode, "Hamlet" şi "Timon din Atena" de W. Shakespeare, "Livada de vişini" de A.P. Cehov şi "Nora" de Ibsen. A primit premiul Asociaţiei Oamenilor de Teatru şi Muzică şi al criticii pe anii 1980, 1982, 1984, 1986. Totodată, a fost laureat al Festivalului de film de la Locarno, cu rolul din filmul "Prea mic pentru un război atât de mare". A mai primit premii la Festivalul de Teatru de la Nancy (1969), Festivalul de Teatru de la Arhus (1970), Festivalul de Teatru de la Guanahato (1978), Festivalul de Teatru de la Plovdiv (1999).
De asemenea, Radoff s-a ocupat şi cu politica: în legislatura 1992-1996, Ştefan Radof a fost senator de Ilfov, din partea Convenţiei Democrate.
"Radoff a avut unul dintre rolurile principale din filmul lui de debut în regie. Ani de zile am fost prieteni. Era un om extraordinar, un mare actor. Sunt mut de tristeţe şi vreau să transmit condoleanţe familiei", a spus Radu Gabrea.

"Am avut ocazia să joc alături de Ştefan Radoff în filmul domnului Pintilie ("Balanţa", n.r.). A fost un coleg extrem de onest, un actor care, cu mare drag, mare emoţie şi mare minuţiozitate, îşi pregătea rolurile", a declarat Maia Morgenstein.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!


                                                                                                GELU DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu