marți, 28 februarie 2012

Federaţia din Moldova ia decizii drastice în privinţa meciurilor trucate !

Subiectul controversat a început în momentul în care şapte jucători ai clubului FC Sfântul Gheorghe au refuzat să intre pe teren în meciul împotriva celor de la FC Găgăuzia, un alt club basarabean. Fiind revoltaţi de ideea de a lua parte la un alt meci trucat, cei şapte l-au determinat pe preşedintele onorific şi patronul Valeriu Reniţă să le permită să-şi rezilieze contractele. Odată liberi de contract, jucătorii au depus o plângere la Federaţia Moldoveană de Fotbal (FMF), acţiunea acestora fiind sprijinită de declaraţiile personale, precum şi de către înregistrări video.
După patru luni de deliberări şi investigaţii, recent înfiinţata Comisie de etică a FMF a decis să dicteze cele mai dure pedepse din istoria fotbalului moldovean. Valeriu Reniţă a fost exclus 5 ani în lumea fotbalului, în timp ce fostul antrenor al echipei, Sergiu Caraman, a fost suspendat pe o perioadă de doi ani. În plus, ambii sunt obligaţi să plătească daune către FMF. Preşedintele onorific trebuie să plătească 15.000 de dolari, în timp ce antrenorul este obligat să achite 8.000 de dolari. Cu toate acestea, având în vedere gravitatea evenimentelor, această decizie nu este singura măsură disciplinară pe care Federaţia a luat-o. S-a dovedit faptul că FC Găgăuzia nu este singurul club implicat în trucarea de meciuri, granzii FC Zimbru şi campioana en-titre, FC Dacia fiind, de asemenea, bănuite de implicare în acest caz.

Comitetul Executiv, la fel ca şi Comitetul antrenorilor din cadrul FMF, a fost solicitat să se pronunţe cu privire la suspendarea sau revocarea licenţei de antrenor a lui Sergiu Caraman. De asemenea, se discutăşi despre o depunctare sau chiar o retrogradare a echipei în eşalonul inferior.
La finalul şedinţei Comisiei de etică, Reniţă a publicat un comunicat de presă, în care a declarat că decizia FMF nu reprezintă altceva decât un răspuns la critica personală a acestuia la adresa preşedintelui FMF, Pavel Cebanu. Reniţă intenţionează să atace decizia cu apel.
Disputa dintre cei doi a izbucnit după apariţia primelor informaţii legate de actele de corupţie, făcându-i pe observatori să se întrebe dacă nu cumva informaţiile apărute în presă sunt o interpretare a zicalei „cea mai bună apărare este atacul”. În luna decembrie a anului trecut, Reniţă a declarat că intenţionează să candideze la preşedinţia FMF cu ocazia alegerilor din 2013 şi şi-a acuzat contracandidaţii de numeroase fapte ilegale.
De notat faptul că, în cadrul Congresului anual al FMF, încheiat recent, moţiunile depuse de Reniţă au fost susţinute de numai 10 delegaţi din totalul de 170. De-a lungul anilor de mandat, preşedintele Cebanu, care şi-a dedicat viaţa fotbalului moldovean, a câştigat un sprijin enorm atât în ţară, cât şi din partea UEFA şi FIFA.
Premierul Moldovei, Vladimir Filat, şi-a exprimat opinia cu privire la acest subiect, cu ocazia inaugurării Clubului de presă al Asociaţiei Presei Sportive din Moldova. Oficialul a lăudat public decizia Federaţiei de a lupta împotriva corupţiei în sport. „Noi, ca şi Guvern, nu încercăm să ne implicăm în viaţa federaţiilor, însă, în cazul în care acestea ne vor cere să investigăm anumite cazuri, o vom face cu foarte mult zel”, a spus premierul, care a adăugat: „Dacă există o bază legitimă pentru decizii precum cea în cauză, atunci eu le spun BRAVO! celor care au luat-o”. Natalia Donets.Articol preluat de pe site-ul AIPS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu