miercuri, 22 februarie 2012

Debut literar la 81 de ani!

Colonelul (r) Arghir Berciu a fost ofiţer la cercetări judiciare în vechiul regim şi debutează la 81 de ani cu o carte de povestiri poliţiste. O carte, în care îmbină întâmplările adevărate şi văzute de către el prin prisma ofiţerului de miliţie cu mărturisiri, reflexii şi gânduri ale omului ce a prins două regimuri, în posturi şi ipostaze diferite. Autorul are o experienţă de viaţă pe care puţini o au, iar conştiinţa şi formarea lui ca OM nu i-au dat pace şi nu l-au lăsat să doarmă liniştit până nu ne-a prezentat şi nouă, printr-o carte, experienţele trăite de el şi personajele lui, pentru a cunoaşte „capcanele” în care tinerii de azi pot intra uşor şi asfel să-şi pericliteze viitorul, chiar viaţa. Apariţia cărţii Domniei Sale ne arată că Arghil Berciu este un generos, altruist şi bun patriot!

Prin cartea sa, „Cazurile colonelului Berciu” vom intra într-o lume a infracţionalităţii, o lume dură, o lume neştiută, violentă şi ciudată, o lume bine ascunsă de comunişti - populaţiei de rând, adică clasei muncitoare şi ţărănimii de pe ogoarele patriei. Personal, m-a şocat din volumul de debut, spun asta deoarece Arghir Berciu a prins gustul scrisului şi doreşte să continue cu alte cărţi (Bravo Domniei Sale!), povestirea triplei asasinări de la Mireşu Mare despre care nu am ştiut mare lucru, doar ce am citit în presa vremii dar şi alte cazuri (ex. Hotelul Carpaţi, col. Ivan, spionul maghiar,etc) pe care colonelul Arghir Berci le-a rezolvat cu succes, ceva în genul „comisarului Moldovan” ca să glumesc puţin.

De apreciat la domnul Berciu este însă vigoarea acestui om, întreg la minte la cei 81 de ani ai lui cât şi ritmului alert, precis, livresc, cu care ne descrie, cu lux de amănunte, în termeni pe înţelesul tuturor, povestiri adevărate şi nefardate din munca de poliţist în cercetări penale. Este dacă vreţi, un „mic roman poliţist” al cărui personaj principal este autorul, un personaj complex şi bine conturat până la finalul cărţii de debutantul octogenar.

Prezentarea volumului “Cazurile colonelului Berciu” va avea loc în data de 27 februarie a.c., la orele 14,oo, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”Baia Mare, în Sala de conferinţe. Mult succes pe mai departe domnule colonel Berciu! Moderatorul evenimentului literar va fi scriitorul Marian Ilea, omul care l-a încurajat şi susţinut moral, alături de colegii mai tineri de la „Informaţia Zilei”.

Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu